Nagy nap a NASA számára, végre elindult a világűrbe a NASA új generációs holdrakétája

Hirdetés

Fotó: MTI/AP/John Raoux

Elindult helyi idő szerint szerda hajnalban a világűrbe az amerikai űrhivatal (NASA) új generációs holdrakétája – írja az MTI.

A 98 méteres Space Launch System (SLS) rakéta legénység nélkül indult háromhetes küldetésére, miután előző nap megszüntették a szivárgást, amelyet az üzemanyag feltöltésekor észleltek.

Hirdetés

A rakétáról kilövés után másfél órával leválik az Orion űrhajó, amely elhagyja a Föld körüli pályát és útja csúcspontján alig 100 kilométerre megközelíti a Hold felszínét, majd várhatóan december 11-én visszatér a Földre.

A Kennedy Űrközpont kilövőállásán egy szelepből szivárgott a hidrogén üzemanyag, ám miután a hibát elhárították, egy másik probléma is felmerült egy radarállomás rossz kapcsolója miatt, de végül ezt is kiküszöbölték.

Hirdetés

A holdrakétát eredetileg augusztus végén akarták útnak indítani, de két alkalommal is le kellett fújni a kilövést üzemanyagszivárgás miatt, majd szeptemberben egy hurrikán is akadályozta az űrrakéta felszállását.

A 98 méteres Space Launch System (SLS) rakéta legénység nélküli első tesztrepülése várhatóan 25 napig tart majd, a rakéta mintegy kétmillió kilométert tesz meg.

Hirdetés

A NASA Artemis-programjának célja, hogy ötven év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra.

Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, és azt megkerülve tér haza.

Elsősorban a rakéta hőpajzsát akarják tesztelni a visszatéréskor, mivel a következő, 2024-re tervezett, Hold körüli misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten. Várhatóan 2025 végén az Artemis-III küldetés során az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.


Hirdetés

Hozzászólások: