Müller Cecília: Elkezdődött a harmadik hullám

Hirdetés

Müller Cecília szerint elkezdődött a járvány harmadik hulláma, az adatokból pedig az is látszik, hogy a második hullám még nem csengett le, nem ért vissza a második hullám kezdetekor tapasztalt szintre, hanem egy ideig stagnált, aztán ismét emelkedő tendenciát mutatott a fertőzöttek száma.

Hirdetés

„Hanyatló járványügyi adatokról tudunk beszámolni” – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján a napi járványadatok ismertetésekor.

Az országos tisztifőorvos szerint az oltási program végrehajtása a legfontosabb feladat, hozzátette, Magyarországon jelenleg öt különböző oltóanyag engedélyezett. A Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V oltóanyagokkal már hazánkban is zajlik az oltás, a Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják, meg kell győződni a hatásosságáról és a biztonságosságáról.

A kínai oltóanyaggal együtt Magyarországra érkezett a vakcina teljes dokumentációja is, így a tisztifőorvos szerint már minden szükséges adat és maga a vakcina is rendelkezésre áll az oltóanyag értékeléséhez.

A beszámolóból az is kiderült, csütörtökön 88 ezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezésére számított Magyarország, ennél azonban kevesebb, 83 500 adagnyi érkezik hazánkba az esti órákban, ami 41 750 ember beoltására elegendő.

Hirdetés

Szűrés
Három helyszínen végeznek koronavírus-szűrést a népegészségügyi szűrővizsgálatokra beállított szűrőbuszokon hétköznaponként 9 és 17 óra között, ezeken háziorvosi beutalóval lehet részt venni

  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren,

  • a budapesti Deák Ferenc téren a piac mellett

  • és a Papp László Aréna F1-es bejáratánál.

Müller Cecília azt kérte, hogy akit ilyen tesztelésre beutaltak, az ne tömegközlekedéssel jusson el a teszt helyszínére. Akinél az antigén gyorsteszt pozitív eredményt mutat, azt koronavírus-fertőzöttnek kell tekinteni, vagyis a teszt elvégzése után azonnal az otthonába kell vonulnia, és elkezdődik a járványügyi vizsgálat az esetében (erről az NNK és a háziorvos is értesítést kap). Ha az antigén gyorsteszt negatív, akkor PCR-tesztet is elvégeznek.

A csütörtök reggel publikált adatok ismét 100-nál több áldozatot jelentettek, az új fertőzöttek számának emelkedése begyorsult, nő a kórházban kezeltek és a lélegeztetőn lévők száma is.

Címlapfotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: Telex.hu


Hirdetés

Hozzászólások: