Müller Cecília: Az elhunytak hat százalékának nem volt krónikus betegsége

Hirdetés

Az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Gál Kristóf szóvivő elmondta, ma éjféltől életbe lépett az éjszakai kijárási korlátozás. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.

Mától elérhető a koronavírus.gov.hu a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések száma táblázatot formában.

A rendőrség kereskedelmi hatóságként is eljár, ezzel összefüggésben 2 üzletet 3-3 napra bezártak.

Hirdetés

Egy budapesti pékséget 3 napra bezárták, mivel az eladó nem vett fel maszkot, valamint utasítást követően sem viselte. Egy Csongrád megyei településen egy vendéglátóhelyen a pultos és az egyik vendég sem viselt maszkot, így azt is bezárták.

Hétfő óta összesen 3 helyiséget zárt be 3 napra a rendőrség.

2147-en hunytak el összesen

Müller Cecilia országos tiszti főorvos a tájékoztatón közölte, hogy napok óta a hasonló számú fertőzöttről számolnak be. 3928 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2147 főre emelkedett.

Az elhunytak életkora 49 és 93 között van. Három embert kivéve mindenki esetében egyéb, krónikus betegségek is jelen voltak.

Telítődnek a kórházak – folytatta a tiszti főorvos. 378-an vannak lélegezetőgépen, 5136-an pedig kórházban.

Müller szerint egész Európa küzd, sokkal nagyobb felelősség hárul az intézményekre, vendéglátóhelyekre, üzletekre is, valamint ezek működtetőinek jelentősen megnőtt a felelőssége.

Ezen túl továbbra is különböző javaslatokat fogalmaznak meg az élet különböző területein, a pandémia egy rendkívüli kihívást jelent – jegyezte meg Müller, türelmet kérve mindenkitől. A fiatalok türelmét is kérte, hiszen a kijárási korlátozás a fiatalok csoportosulását kívánja megfékezni.

A kórházba kerülés esélye krónikus betegek esetében nagyobb, mint a fiataloknál. Ennek kapcsán Müller elmondta, hogy kórházba kerülés esetén több hétre kell berendezkedni, ennek megfelelően kell pakolni, felkészülni. Egy összekészített kórházi csomagnak tartalmazni kell a az orvos számára fontos információkat (személyi iratok, taj-kártya, korábbi záródokumentumok, lista a rendszeresen szedett gyógyszerekről).

Újságírói kérdések

Hirdetés

Újságírói kérdésre, hogy a külföldről vásárolt koronavírus elleni vakcinát hogyan fogják szétosztani, Müller leszögezte, hogy fontos a jó minőségű, biztonságos vakcinához hozzáférni első körben.

Az Operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos elárulta, hogy a kormány számos helyen kutatja és tudomása van arról, hogy a vakcina-fejlesztők világszerte hogyan állnak. Ennek a beadatása önkéntes és térítésmentes lesz, az Operatív törzs dolgozik az elosztási mechanizmuson – árulta el Müller.

Első körben az egészségügyi dolgozókat, valamint a krónikus betegeket, időseket, kritikus infrastruktúrában dolgozókat akarják sorban oltani.

A járvány kezdete óta lassan 95 ezer fertőzöttről lehet beszélni, ennek a 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó, aki a járvány teljes ideje alatt megfertőződött. Emlékeztet, hogy az európai átlag 5 és 15 százalék között mozog.


Hirdetés

Hozzászólások: