Müller Cecília: A PCR-tesztért nem kell mindenkinek fizetnie

Hirdetés

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen bővült azon helyen köre, ahol kötelező maszkot viselni.

Hétfőtől új, szigorúbb szabályok lépnek életbe

Járványügyi készültség van, a szigorítások elkerülése érdekében fontos, hogy mindenki komolyan vegye és betartsa a ma bevezetett szabályokat – kezdte sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 876 új esetet regisztráltunk. A járvány kezdete óta regisztrált összes beteg száma 18 866. A 20–29 éves korosztályból kerül ki az összes pozitív esetszám 24,9 százaléka – figyelmeztetett.

Hozzátette, hogy a megbetegedettek egy része tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat, de a fertőzést ők is tovább adhatják az idősebbeknek vagy a krónikus betegségben szenvedőknek, a megbetegedés esetükben pedig akár halálos kimenetelű is lehet.

Ismertetése szerint az elmúlt 24 órában újabb 876 embernél mutatták ki a fertőzést, így a járvány kezdete óta 18 866-nál, az aktív fertőzöttek száma 13 779, 463-an szorulnak kórházi kezelésre, 35-en vannak lélegeztetőgépen, és elhunyt egy 58, egy 71 és egy 87 éves beteg. Mintegy egy hete az ezret közelíti a felfedett új esetek napi száma – jegyezte meg.

Már nem elegendő kendővel vagy sállal elfedni az orrunkat és a szánkat, szabályos maszkviselésre van szükség.
Müller Cecília felhívta figyelmet arra, hogy jelentősen bővült azon helyen köre, ahol kötelező maszkot viselni. A közösségi közlekedés és a boltok mellett hétfőtől már a mozikban, színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve az ügyfelfogadási irodákban is kötelező maszkot viselni.

Javasolják a maszkviselést továbbá minden olyan helyen ahol nem lehet tartan a másfél méteres távolságot, például a kozmetikákban, a fodrászoknál.

Hirdetés

A PCR-tesztért nem kell mindenkinek fizetnie
Közölte: hétfőtől 10 napra csökkent a kötelező hatósági házi karantén időtartama, mert a vírus lappangási ideje átlagosan 5-6 nap. A külföldről Magyarországra érkezőknek szintén 10 napig kell karanténban maradniuk, azonban ebből két negatív PCR-teszttel „szabadulhatnak” – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu

Hirdetés

Hozzászólások: