Müller Cecília: A következő időkben a felesleges kontaktokat el kell felejteni

Hirdetés

Ezt mondta Müller Cecília
Az adatok ismeretében tartotta meg napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol Müller Cecília elmondta, hogy a kórházi kezeléseket is nagyobb számban veszik igénybe a második hullám felívelő szakaszában. A járványügyi éberséget fenn kell tartani – figyelmeztetett Müller, ez mindenki felelőssége.

Egyéni felelősség
“Az egyéni felelősség nem nélkülözhető. A következő napokban a felesleges kontaktokat el kell felejteni, mindenhol be kell tartani a szabályokat. Ne felejtsük el azokat a védekezési formákat, amiket az első hullámban már megtanultunk – mondta. Elmondása szerint a kórházakban minden eszköz megvan a betegek ellátásához.

Hirdetés

Ezt javasolja
Azt javasolja, mondjuk le azokról a programokról, amik nem szükségesek, csökkentsük a kontaktusok számát! Dinamikus emelkedésnek vagyunk tanúi a járvány számaiban. A 40-49 évesek aránya a legmagasabb most. A fiatal korcsoportról most újra átterjedt a középidősek és az idősek felé a pozitivitási arány.

A legfontossabb a maszkviselés
Ezért rendkívül fontos, hogy vigyázzunk az idősekre, a krónikus betegekre. Továbbra is a legfontosabb: a maszkviselés, a kézmosás, a távolságtartás és a felületetek fertőtlenítése – mondta a tisztifőorvos a sajtótájékoztatón.

Az elmúlt 24 óra halottai
Az elmúlt 24 óra elhunytjairól is megemlékezett, részvétét nyilvánította a családoknak. 49 évtól 92 éves korig terjedt az elhunytak életkora. Az iskolákban folyik a fertőtlenítő takarítás, ahol korábban volt fertőzés, ott a honvédség járványügyi bevetési csoportja is dolgozik, árulta el.

Hirdetés

Karanténszabályok
Kiss Róbert alezredes elmondta, az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat. Ezeket ismertette: szigorodtak a karanténszabályok, valamint egyéb adminisztrációs egyszerűsítések léptek életbe. A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki.

Kérdésekre adott válaszok
Az RTL Klub kérdése Müller Cecília azt mondta, hogy az egész világon dinamikusan nő a fertőzések száma. Egyelőre nem látjuk, mi az a szám, ami szükségessé teszi további járványügyi intézkedések bevezetését. Hozzátette, az operatív törzs folyamatosan vizsgálja a helyzetet, az elmúlt hetekben is történtek szigorítások. Azt még mindig nem látják indokoltnak, hogy az első hullámban életbe lépő intézkedéseket újra elrendelje a kormány.

Lesz szigorítás?
Arra nem válaszolt, hogy milyen járványügyi számoknál szigorítanak legközelebb, csak azt mondta, „szigorítani kell, ha arra szükség van”. Azzal fejezte be, hogy a szigorítás nem helyettesíti a szabályok betartását, az egyéni felelősséget.


Hirdetés

Hozzászólások: