MTI közlemény : Már a híradóban is bejelentették! NE lepődjön meg ha megállítja a rendőrség! Sokaknál fogják ellenőrizni ezt :

Hirdetés

A rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását
Csak alapos indokkal hagyhatjuk el otthonunkat a következő két hétben. A korlátozó rendelet szerint a munkába járás mellett továbbra is lehet sportolni és kutyát sétáltatni, de másfél méter távolságot kell tartani. Az előírások betartását a rendőrség ellenőrzi, ugyanakkor a munkába járáshoz nem kell munkáltatói igazolás.

“Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére…” – Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel jelentette be, hogy a koronavírus-járvány lassításának érdekében korlátozást vezetnek be április 11-ig.

A lakóhelyet és a tartózkodási helyet a rendeletben meghatározott alapos indokkal lehet elhagyni. A szabályozás elsőként említi a munkavégzést, az egészségügyi ellátás igénybevételét, és a napi fogyasztási cikkek vásárlását.

Hirdetés

“Ez nem kijárási tilalom, hanem kijárási korlátozás. Nagyon szeretném elkerülni, hogy olyan helyzet legyen Magyarországon, amikor már valóban az életet szinte elviselhetetlenné tevő korlátozásokat kell bevezetni. Ez ésszerű, arányos.” – fejtette ki Orbán.

A házasságkötést és a temetést szűk családi körben engedélyezi a szabályozás. A rendelet szerint az egyéni szabadidős sporttevékenység is megengedett, illetve a háziállatok sétáltatása is, és igénybe lehet venni a fodrász és a manikűrös szolgáltatásokat is.
A Híradónk által megkérdezett szakember szerint a kijárási korlátázás egy tágabb fogalom, mint a tilalom. A rendelet rögzíti, hogy mi megengedett és mi nem.

“Ami még tilos, azaz, hogy éttermekben a kiszolgálás 15 óra előtt is tilos. Vagyis az éttermekben csak a házhozszállítás, illetve az elvitelre való szállítás lehetséges.” – nyilatkozta Gerő Tamás ügyvéd.

Előírás az is, hogy 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak a gyógyszertárakban, drogériákban és az élelmiszerüzletekben.

Hirdetés

“A nyugdíjasok, hogyha arra készülnek, hogy ki kell menniük a lakásból, akkor védőfelszerelést vegyenek magukra, szájmaszkot, kesztyűt, de még védőszemüveget is.” – mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselóje.

A DK szerint is további óvintézkedésekre van szükség, mert a kijárási korlátozás ellenére is sok ember lesz az utcákon.

“Biztosítsanak mindenki számára ingyenes védőmaszkot. Ahogy ezt teszik Csehországban, teszik ezt Szlovákiában, és ahogyan ezt a világ orvosai és szakmai szervezetei ajánlják.” – nyilatkozta Barkóczi Balázs, a párt szóvivője.

Az Operatív Törzs illetékese hangsúlyozta: a korlátozások idején a munkába járáshoz nem kell munkáltatói igazolás. A kijárási intézkedés szükség esetén meghosszabbítható- írja az atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: