Mostantól bűncselekménynek számít ha a szülő megüti a saját gyermekét

Hirdetés

Mostantól hivatalosan is bűncselekménynek minősül, ha egy szülő megüti a gyermekét. A törvény egy éven belül lép hatályba Skóciában – írja az MTI.

A skótok elsőként hozták meg ezt a lépést Nagy-Britannia országai közül. A törvényt a skót törvényhozók 84:29 arányban fogadták el annak ellenére, hogy egy kormányzati közvélemény-kutatásból nemrég az derült ki, hogy az Egyesült Királyságban megkérdezett 1546 felnőtt 57 százaléka elvetette volna.

Egy skót zöldpárti képviselő, John Finnie, aki előterjesztette a törvénytervezetet, elmondta, hogy a döntés azt az üzenetet közvetíti, hogy elfogadható erőszak nincs. “A tettleges bántalmazásnak nincs helye a 21. századi Skóciában. A nemzetközi bizonyítékok azt igazolják, hogy súlyos hatása lehet a gyerekekre, és nem is hatékony” – fogalmazott a képviselő.

Hirdetés

Nem mindenki támogatja azonban az új törvényt: Oliver Mundell skót konzervatív képviselő elmondta, hogy egyáltalán nem tudja támogatni a döntést. Hozzátette, hogy bár a gyerekek elleni erőszak helytelen, most nem ez a kérdés. Szerinte a szülők ezek után ugyanis nem fogják tudni, milyen körülmények miatt kerülhetnek szembe a büntetőjogi rendszerrel.

Hirdetés

Hozzászólások: