Most érkezett: Nyitva maradhatnak a szórakozóhelyek, egyelőre nem lesznek újabb szigorítások

Hirdetés

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, nem engedhetik meg, hogy a koronavírus tönkretegye a mindennapi életet, és veszélyeztesse a munkahelyeket és a közoktatást.

A járványügyi intézkedésekről és a gazdasági helyzetről is tájékoztatott Gulyás Gergely a péntek délelőtti kormányinfón.

Kijelentette, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is. Kiemelte, hogy az első hullámban sikeres volt a védekezés, és most is ez a kormány célja, de úgy, hogy közben az ország működőképes maradjon. Erről beszélt egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is péntek reggel.

“Nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapok normális életét, veszélyeztesse a munkahelyeket és a közoktatást. Úgy kell az országnak működni, hogy közben mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy az emberi élet és egészség védett legyen”

– mondta.

Hirdetés

Gulyás szerint nem az a legfontosabb mutató, hogy hányan betegszenek meg, hanem az emberi élet védelme, e tekintetben pedig Magyarország továbbra is jól áll. Mint mondta, a halálozások száma érdemben nem nőtt az elmúlt időszakban, köszönhetően annak, hogy a második hullámban eddig többnyire a fiatalabb korosztály érintett.

A kormány szerint még mindig a vírus külföldről való behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért is vezettek be szigorú határellenőrzést (szerinte még időben, amikor alacsonyabb volt a napi új fertőzöttek száma), amit továbbra is fenntartanak. Azt elismerte, hogy már belföldön terjed a fertőzés, de szerinte a külföldről érkezők adták át a vírust azoknak, akik aztán belföldön fertőztek tovább.

Felhívta még a figyelmet a már sokat ismételt óvintézkedésekre, a szociális védőtávolság és a kötelező maszkviselés fontosságára, amiket mindenkinek be kell tartani. Kérdésre válaszolva azt mondta,

a nemzeti konzultáció eredményeinek ismeretében döntenek arról, hogy szükséges-e ismét bevezetni az idősek vásárlási idősávját.

Azt is elmondta, hogy az egészségügy fel van készülve a második hullámra, a kormány pedig biztosítja a védekezéshez szükséges eszközöket. Gulyás szerint van elég kórházi ágy, lélegeztetőgép, maszk és egyéb védekezési eszköz, ezek utánpótlása is biztosított. A miniszter azt is közölte, hogy

Hirdetés

10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a védekezéshez.

A koronavírus-tesztek kapcsán érkezett kérdésre azt felelte, olyan árat kell meghatározni, amely fedezi a tesztanyag beszerzését, de nem hoz háromszoros, négyszeres nyereséget. Ahogy Orbán Viktor is mondta,

hatósági áras lesz a teszt, de a pontos árról még nem döntött a kormány, csak annyi biztos, hogy 30 ezer forint alatt lesz.

Szintén kérdésre válaszolva a fővárosi fenntartású Kamaraerdei úti idősotthonnal kapcsolatban azt mondta:

“Azt reméljük, hogy nem lesz egy újabb Pesti úti tragédia.”

A miniszter hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzatnak, mint fenntartónak kötelessége mindent megtenni a védekezés érdekében, és ha ehhez segítséget kérnek, a kormány megadja azt. Ha viszont az intézmény gócponttá válna, a kormány alkalmazhatja azokat az intézkedéseket, amelyeket tavasszal a Pesti úti idősotthonban elterjedt fertőzés miatt elrendelt.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban azt mondta, “jó hírekről tudunk beszámolni”.

Júniusban a munkanélküliségi ráta 4,7 százalék volt, ami 2 százalékponttal kevesebb, mint az uniós átlag. Azt is közölte, hogy a gazdaság 6,1 százalékkal esett vissza 2020 első félévében, elemzők szerint pedig a recesszió 3 százaléknál nagyobb lesz.

Hirdetés

Mint mondta, a cél most is az, hogy a magyar gazdaság ne álljon le, a munkahelyek ne kerüljenek veszélybe. A kormány arra biztatja a munkáltatókat, hogy kerüljék el a termelés leállítását. A miniszter azt is közölte, hogy hamarosan már többet tud mondani arról a gazdasági mentőcsomagról, amely egyelőre még kidolgozás alatt áll.

Gulyás kérdésre válaszolva az őszi érettségiről azt mondta, az oktatási államtitkárság fog iránymutatást adni azzal kapcsolatban, hogy biztonságosan meg lehessen tartani a vizsgákat. Az érettségizők pedig továbbra is kérhetnek halasztást a járványügyi helyzetre hivatkozva.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről is kérdezték a minisztert, aki azt mondta, a kormány csak nézője a történéseknek, hiszen az intézmény már nem állami fenntartású, ezért nincs is teendőjük. Azt Gulyás és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is elmondta, hogy azt tartanák jónak, ha a kuratórium és a tiltakozó diákok között el tudna kezdődni egy párbeszéd, amely eredményes is lesz. Gulyás erről szólva azt mondta, a kormány nem fog ebbe beleavatkozni, mert nincs arra eszköze, hogy bárkit erőszakkal tárgyalóasztalhoz kényszerítsen.

Azt is hozzátette, hogy

szerinte “soha nem volt ilyen szabad az SZFE”.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Hirdetés

Hozzászólások: