Most érkezett: Magyarországon is megjelent a koronavírus brit mutációja

Hirdetés

Ezt Müller Cecília jelentette be az Operatív törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília tájékoztatójában megerősítette, hogy 1358 főnél regisztrálták a koronavírust, jó részük az otthonukban vészeli át a vírust. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a járványügyi adatok kedvező tendenciát mutatnak napok óta, azonban ez nem jelenti azt, hogy bármiféle lazításra okot adnának a számok. 95 többségében idős, krónikus beteg hunyt el az elmúlt 24 órában a vírusban. Az összes elhunyt 3 százalékánál nem találtak krónikus betegséget, ők kizárólag a koronavírus miatt hunytak el.

Hirdetés

A tegnap megérkezett Pfizer és Moderna vakcina további 51 ezer fő oltására elég.

Bejelentette, hogy az elmúlt napon, egy kutatás során három beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst.
Az országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban elmondta, ez a vírusvariáns gyorsabban és agresszívabban terjed. Müller szerint nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot sem kerülheti el ez a vírusvariáns.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy még hosszú ideig kell hordanunk a maszkot és betartanunk a szabályokat. Az ATV kérdésére arról beszélt, hogy tudnának és szeretnének is oltani még többet.

Oltanak az idősotthonokban

György István közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy még folyik az egészségügyi dolgozók oltása, de elkezdték az idősek otthonában élők beoltását is. A hétvégén a 150-400 fő közötti idősotthonokban végezték el az oltást. Hétvégén az országba érkező, első Moderna vakcinával tudják folytatni az idősotthonokban az oltást. A Modernát 28 nap különbséggel kell beadni. Változások lesznek a gyakorlatban, miután a Modernát -20 fokon kell tárolni. Minden megyében, ahol van 150-400 fő közötti idősotthon, ott oltani fognak. 19 intézményben, 33 telephelyen használják fel az oltóanyagokat, 996 dolgozó és több mint 2 ezer bentlakó fogja megkapni az oltást. Az államtitkár elmondta, hogy folytatják a teszteléseket is: a téli szünet végén ismét az óvodák, iskolák dolgozói élhetnek ezzel.

Hirdetés

Csákó Ibolya rendőralezredes arról beszélt a tájékoztatón, hogy a bűnözők számára is jó lehetőség a vakcinák érkezése, akik hamis vakcinákat szeretnének eladni az interneten – erről a nemzetközi oldalakról is tájékozódtak. Hangsúlyozta, hogy ne dőljenek be ezeknek az árusításnak.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a tegnapi napon 311 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom miatt. Tavasz óta összesen 516 büntetőeljárást rendeltek el, eddig 100 embert hallgattak ki.

Hirdetés

Hozzászólások: