Most érkezett: Könnyít a kormány a maszkviselés szabályain, mutatjuk a részleteket:

Hirdetés

Könnyít a kormány a maszkviselés szabályain, mától levehetik a maszkot a boltosok munkaidőben, de csak egy kicsit: “maszkszünetet” tarthatnak egy olyan helyiségben, ahol nem találkozhatnak vásárlókkal

A szerda éjjel megjelent Magyar Közlöny egyebek mellett egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosítását is tartalmazza. Az egyik a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) kormányrendeletet módosítja úgy, hogy kicsit megkönnyítse az üzletekben dolgozók életét.

Hirdetés

A kiegészítés szerint a munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy az üzletben történő munkavégzés során az ott dolgozók számára a munkáltató vagy az üzletvezető

olyan szünetet biztosít, amely során mellőzhetik a maszk használatát.

A szünet céljára a munkáltató vagy az üzletvezető kizárólag olyan helyiséget, illetve területet jelölhet ki,

a) amely nem szolgál az üzletben értékesített termékek tárolására és
b) amelyben vásárló nem tartózkodhat

– derül ki a rendeletből.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az alábbiakkal egészítette ki a jogszabályi rendelkezéseket:

Ez csak egy lehetőség, megállapodás is kell hozzá, tehát nem kötelező.
Nincs „két óránként 10 perc pihenőidő” szabály, tehát minden részletről (gyakoriság, időtartam, hely) meg kell állapodni.
Eddig is volt lehetőség erre, de csak az üzlethelyiségen kívül (például nyitott parkolóban). Dohányzási lehetőséget például eddig is biztosítottak a munkaadók.
Az olyan üzletek, melyek csak egy eladótérből és raktárból állnak, csak az üzlethelyiségen kívül tudják ezt megoldani továbbra is (az üzlet része egyébként a raktár is, de ott eleve árut tárolnak, ezt a rendelet is kizárja).
Távolságtartásra, szellőzésre, más járványügyi intelmekre figyelmet kell fordítani.

Fotó: MTI

Forrás: privatbankar.hu


Hirdetés

Hozzászólások: