1 perce érkezett: eljárást indít az orvosi kamara a koronavírussal fertőzött szegedi orvos ellen

Hirdetés

A szegedi orvos, Rovó László nemrégiben Olaszországban volt síelni, ám miután hazaérkezett nem vonult önkéntes házi karanténba, helyette inkább műtött.

Ezt írja az oldalán a Magyar Orvosi Kamara:

“A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben. Szükség esetén az eljárás magasabb fórumok elé kerül.”

Majd pedig idézik az etikai kódexüket is:

“A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását. “

1) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.

Hirdetés

2) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.

(…)

(15) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.

Mint ismert Rovó László a Szegedi Tudományegyetem rektora, illetve a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is. Azt követően, hogy hazatért olarszági útjáról, nem vonult házi karanténba, hanem bement dolgozni, sőt még műtött is. Vizsgálatokat csak azt követően végeztek rajta, hogy produkálta a koronavírus tüneteit.


Hirdetés

Hozzászólások: