Most dőlhet el, hogy az Amazonas megmarad-e esőerdőnek vagy szavannává válik

Hirdetés

A határához közelít a dél-amerikai Amazonas annak, hogy kiderüljön: meg tud-e maradni zárt esőerdőnek sajátos élővilággal, vagy szavannává fog-e válni a klímaválság következtében.

A The Guardian által szemlézett tanulmány szerint az esőerdők nagyon érzékenyek a levegő nedvességtartalmának változásaira, így a súlyosbodó erdőtüzek és az elhúzódó aszályok okozta szárazság egyre nagyobb kockázatot jelent a növényekre,

az emiatt kihaló élővilág után pedig a terület inkább csak ritkán fás, főleg füves terület maradhat
– számolt be róla a merce.hu.

Hirdetés

Ez a fenyegetés eddig is ismert volt, de a tudósok úgy becsülték, az a pont, amikor a táj pusztulása visszafordíthatatlanná válik, még évtizedekre van.

Az új kutatások viszont az mutatják: a globális felmelegedés okozta károk miatt az Amazonas esőerdő 40 százaléka már elérkezett arra a pontra, hogy rövidesen szavannás területté váljon.
Persze, a rossz forgatókönyvig még hosszú évek lefolyása után juthatunk el, de az valóban most dől el, hogy még megállíthatjuk-e ezt a folyamatot.

Bolsonarót, Brazília elnökét már tavaly figyelmeztették arra, hogy felgyorsul a szavannásodás, ha nem szabályozza a fakitermelést és az erdők felégetését. Mégis, az idei tűzesetek az Amazonasban az évtized legsúlyosabbjai, eddig 60 százalékkal növekedett a tűz által sújtott területek mennyisége.

Arie Staal, a kutatás vezetője elmondta, az is veszélyt jelent, hogy bár az esőerdők alapvetően képesek kitermelni saját esőjüket a levelek vízgőzkibocsátásával, a rossz körülmények ezt is megakadályozhatják, ami még inkább hozzájárul a szárazsághoz.

Hirdetés

„A szárazabb körülmények nehezebbé teszik az erdőnek, hogy felépüljön, és növelik az ökoszisztéma gyúlékonyságát” – mondta el Staal.

Amint azt a Mércén korábban bemutatták,

az amazóniai esőerdők felégetése rövid távon jó a tőkének, de hosszabb távon mind belehalunk.
Az erdőtől megtisztított földek ugyanis hosszú távon nem hasznosíthatók gazdaságosan. A földművesek 10-15 év után felhagynak a művelésükkel, mivel a gazdáknak a kimerült földek termőre fordításánál sokkal inkább megéri a végtelen erőforrásnak tűnő esőerdőből kihasítani egy újabb darabot, hogy aztán annak kimerülése után még tovább terjeszkedjenek. Ezzel azonban hosszú távon beláthatatlan károkat okoznak.

Forrás: merce.hu

Hirdetés

Hozzászólások: