Milliók landolhatnak a családosok zsebében lakásfelújításra

Hirdetés

Az elmúlt években az építőipar legnagyobb gondja a munkaerőjiány volt, és ez sajnos sokszor meglátszódott az elvégzett munkák minőségében és a vállalási időkben, de a túlárazások sem voltak ritka jelenségek. A járvány felbukkanásával azonban kevesebb lett a megrendelés és nagy számban tértek haza külföldről a szakipari munkások, így kevésbé érződött ez a hiány. A Novák Katalin által bejelentett lakásfelújítási támogatás most családok százezreit ösztönözheti arra, hogy valamit átalakítsanak, korszerűsítsenek az otthonukban. Éppen ezért nem meglepő, hogy sokan tartanak attól, hogy most majd ismét hónapokat kell várni a drága burkolásra, festésre, vakolásra, vagy bármilyen más szakipari munkára. De vajon mit lát a szakma, bírni fogják a terhelést az építőipari szakik?

Hirdetés

Egy-két hét alatt több olyan bejelentést is tett a kormány, ami biztosan nem fogja változatlanul hagyni az építőipart. Az 5 százalékos áfa a nagyobb kivitelező cégek, az általuk alkalmazott alvállalkozók munkáját fogja most felpörgetni, míg az EU épületkorszerűsítési ösztönzői és a vélhetően ezzel összefüggő Novák Katalin által bejelentett felújítási program a kisebb cégeknek, a lakossági megrendelést vállaló szakiknak ad extra keresletet a munkájuk iránt.

Miért kell felújítani?
A felújítások ösztönzése mögött a családok támogatásán túl, egy másik nagyon fontos tényező áll: az EU által kitűzött – és így Magyarország által is vállalt – 2030-as kibocsátási célok elérése. Az uniós energiafogyasztás 40%-áért és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 36%-áért ugyanis az épületek a felelősek.

A rossz állapotú és korszerűtlen fűtési technológiával felszerelt lakások felújítása azért is szükséges, mert Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es érték 40 százalékára kívánja csökkenteni 2030-ra.

Hirdetés

EHHEZ KORSZERŰSÍTENI KELL A LAKÓINGATLAN-ÁLLOMÁNYT. A VEP (VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM) VEZETŐI SZERINT A 2,7 MILLIÓ HAZAI LAKÓÉPÜLET CSAKNEM 60 SZÁZALÉKA SZORULNA KOMPLEX FELÚJÍTÁSRA. EBBE BELETARTOZNAK A CSALÁDI HÁZAK, ILLETVE A TÖBBLAKÁSOS TÁRSASHÁZAK IS.

Forrás: portfolio.hu

Hirdetés

Hozzászólások: