Milanovic: Putyin bejelentése rendkívül veszélyes helyzetet idéz elő

Hirdetés

Fotó: EPA-EFE

A horvát elnök kijelentette: Ukrajnának meg kell nyernie a háborút, Oroszországnak annyira meg kell gyengülnie, hogy a jövőben semmi hasonlót ne követhessen el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai bejelentése rendkívül veszélyes helyzetet idéz elő – közölte Zoran Milanovic horvát államfő.

A horvát elnök a sajtónak nyilatkozva kijelentette: Ukrajnának meg kell nyernie a háborút, Oroszországnak annyira meg kell gyengülnie, hogy a jövőben semmi hasonlót ne követhessen el. “Láthatjuk, mennyire kitartó” – mondta.

Hirdetés

“Az egyik oldalon állunk mi, a Nyugat, amely Oroszország ellen ukrán földön harcol. És ott van Oroszország, amely megtámadta Ukrajnát, és amely nem veszítheti el ezt a háborút saját érdekei miatt. Ez a legveszélyesebb ebben a történetben” – fogalmazott Milanovic.

“Lojálisak vagyunk a NATO-hoz, de Ukrajna nem tagja a szövetségnek. Kötelezettségeink ebben a vonatkozásban nagyon csekélyek” – húzta alá.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint tart-e attól, hogy Oroszország atomfegyvert vet be, azt mondta: bár Putyin időnként fenyegetőzik ezzel, ő jelenleg nem ebben látja a fő problémát.

Hirdetés

“Oroszországnak gazdaságilag össze kellett volna roppannia az elmúlt hónapokban, de ennek éppen az ellenkezője történt” – mondta Milanovic, utalva az uniós szankciókra, amelyek szerinte nem érték el hatásukat.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: