Migránsok nélkül elfogy az olaszok élelme

Hirdetés

Láthatatlanoknak hívják Olaszországban az illegális vendégmunkásokat, akik a csúcs idején körülbelül 600 ezren voltak az országban. Az ő helyzetük egyébként is aggasztó, a koronavírus-járvány és a határok lezárása azonban nem csak ezeknek a munkásoknak kellemetlen. Ezek a szezonális munkások javarészt a földművelésben dolgoztak. Nélkülük viszont körülbelül 250 ezer munkás hiányzik ebből az iparágból, így egyáltalán nem biztos, hogy a földeken megtermő élelem eljut a boltokba- írja az Euronews

Hirdetés

Hosszú évek óta ezek a jórészt illegális munkavállalók végezték el a rosszul fizetett, sokszor embertelen körülmények között végzendő munkákat, akiket sok esetben bűnszövetkezetek tartanak a markukban.

Az erősödő bevándorlásellenesség miatt sokáig nem foglalkozott velük az olasz állam, de a fenyegető élelmiszerhiány miatt most újra előkerült ez a vita.

Teresa Bellanova mezőgazdasági és Luciana Lamorgese belügyminiszter közösen keresi a módját, hogy az illegális munkásokat valahogy bevonják a törvényes keretek közé.

“Konzultálunk a társminisztériumokkal, hogy az aratási válsághelyzettel hogyan küzdjünk meg. Reális esélye van annak, hogy a polcokon nem lesz olasz áru, hanem a földeken rohad meg a termény” Luciana Lamorgese
olasz belügyminiszter

Javaslatuk kiterjed a belföldi munkásokra is, és az Olaszország működőképességét célzó javaslatcsomag része.

Ferenc pápa is a kizsákmányolt migránsok érdekében szólalt fel, azt mondva, hogy minden ember méltóságát tiszteletben kell tartani.

Hirdetés

A koronavírus-járvány tovább rontotta a bevándorlók helyzetén. A Nápoly közelében fekvő tengerparti Castel Volturno településen 27 ezren laknak, közülük húszezer bevándorló.

Mivel ők sem mehetnek az utcára, és szociális ellátására sincs joguk, így alig élnek meg. Szegényes albérletükben leginkább azt eszik, ami korábbról megmaradt.

„Ebben a házban nincs áram, se víz, nincsenek irataink, élelmet se tudunk szerezni” – vázolta a helyzetét egy ghánai migráns.

Önkéntesek visznek nekik segélycsomagokat, de ez kevesebb a szükségesnél.

Számítások szerint a migránsok legalizálása 1,2 milliárd eurós adóbevételt hozna. És a láthatatlanok egy kicsit láthatóbbá válnának.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: