Mi van még a 100 százalékos narancslében? – Az etil-butirát és a narancslé összefüggései

Hirdetés

Mitől van olyan jó íze a boltban kapható 100 százalékos narancslének? A narancstól. Illetve igen, de egy kicsit mástól is, ami azért még mindig a narancsból keletkezhet. Ennek nézett utána az Index, na meg korábban egy amerikai lap, a Cook’s Illustrated is.

Tényleg a narancstól van jó íze a 100%-os narancslének, de azért ehhez komoly technológiára van szükség, és a narancslevek kellemes aromája valójában vegyészek mutatványa – írja az Index.

Hirdetés

Vagyis a 100%-os gyümölcstartalomról szóló felirat is igaz ezeken a narancslédobozokon. Sőt a tartósítószer nélküliséget sem vonja kétségbe a cikk, ahogy azt sem, hogy “nem koncentrátumból” készülnek ezek. A “nem koncentrátumból” címke ugyanis például azt jelenti, hogy a pasztörizált narancslé drágábban – és mégis nagyobb mennyiségben! – adható el, mint a hagyományos.

Az Index annak is utánajárt, hogy ha a narancslé 100 százaléka nem koncentrátumból, akkor éppen miből készül? Kiderül, hogy tényleg narancsból: leszüretelik, kifacsarják, majd hatalmas tartályokban tárolják. De a narancsnak is van szezonja, és túl sokáig tartályban tárolva megromlik. Ezért kiveszik a tárolt narancsléből az oxigént, megakadályozva az oxidációt (romlást). Így egy évig is tárolható a narancslé, de nincs friss gyümölcsíze.

Hirdetés

A nagy cégek erre specializált vállalatok flavor pack-jét, azaz ízcsomagját veszik meg, hogy visszaadják a lé zamatát. Arról, hogy ez miért fontos, és hogy mennyiben járul hozzá a teljes floridai narancságazat működéséhez (8 milliárd dollárról és százezer munkahelyről van szó a szövetségi állam teljes “vertikumában”), az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumához tartozó agrárkutató szolgálat honlapján is lehet olvasni.

A flavor-pack is garantálja, hogy 100 százalékban narancs legyen a dobozban, mert a vegyészek is narancsból nyerik ki azokat az íz- és aromaanyagokat, amelyek a friss zamatról gondoskodnak. Ezt azért nem tüntetik fel a csomagoláson, mert ezeket is narancsból (narancsolajból, narancshéjból, facsarás után visszamaradó melléktermékekből) állítják elő. Ezeket aztán kémiai változtatásoknak vetik alá, ugyanakkor technikailag ez is narancsból készült. Az Index cikkénél is tovább megy a Wikipedia narancsléről szóló angol nyelvű oldala. Eszerint a Cook’s Illustrated nevű amerikai lap kezdte el a flavor-packek kérdését boncolgatni. A Cook’s szerint a flavor pack-ek egyik legfontosabb összetevője, az etil-butirát természetes aroma, amelyet az emberek a frissességgel társítanak.

Hirdetés

Ezt is el szokták távolítani a tárolás és a pasztőrözés előtt a narancsból. A Cook’s azonban laboratóriumi vizsgálatra küldött különböző narancsleveket, és kiderült, hogy míg a frissen facsart narancslé 1,19 milligramm etil-butirátot tartalmaz literenként, addig a kereskedelmi forgalomban lévő narancslevek 8,53 milligrammot. Vagyis több mint hétszeres a kereskedelmi narancslevek vegyület-tartalma, mint a friss narancslének.

Az Index szerint amióta a flavor-packek ügye előtérbe került, az amerikai boltokban egyre inkább tűnnek fel a “no flavor packets” feliratú italok. “Ezeket nem oxigénmentesítik, hanem fagyasztják, a tárolási költség így még magasabb, és a végső termék még drágább” – írja a cikk.

Forrás: hazipatika.com


Hirdetés

Hozzászólások: