Mi Hazánk Mozgalom: legyen áfamentes a hatósági áras tűzifa!

Hirdetés

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Mi Hazánk Mozgalom azt követeli, hogy a kormányzat tegye áfamentessé a háztartásonkénti tíz köbméternyi hatósági áras tűzifát – jelentette be a párt alelnöke pénteken Budapesten.

Apáti István sajtótájékoztatóján közölte: a javasolt intézkedéssel a köbméterenkénti 35 ezer forintos ár 27 ezerre csökkenne, és az intézkedés nem is jelentene jelentős kiesést a költségvetés számára.

Hirdetés

Az ellenzéki párt szerint hatósági árat kellene bevezetni a tűzifa kiszállításhoz kapcsolódó fuvardíjra is, hogy a forgalmazók ne kompenzálhassák a tűzifa hatósági árát a fuvardíj extrém megemelésével – tette hozzá.

A politikus azt mondta: a Mi Hazánk Mozgalom szerint Magyarországon több tízezer hektárnyi olyan “túlhordott” erdő van, amely régen megérett a tarvágásra, és az onnan nyerhető tűzifa hosszú távon enyhíthetné az energiaválságot.

Hirdetés

A tarvágásnak az az akadálya – folytatta -, hogy ezek a területek osztatlan közös tulajdonban vannak, és a tulajdonosok közül senki nem vállalja, hogy erdőgazdálkodóvá váljon. Az államnak érdekeltté kellene tennie a tulajdonosokat az erdőgazdálkodó státus megszerzésében, és el kellene törölnie a hektáronkénti félmillió forintos felújítási biztosítékot, amelyet a tarvágás megkezdése előtt be kell fizetniük az erdőtulajdonosoknak. Egyszerűsíteni kellene az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályokat is – sorolta.

Mindennek nyomán – a környezetvédelmi szempontok betartásával – több tízmillió köbméter tűzifa volna kinyerhető, ami egyben tehermentesíthetné az állami erdőgazdaságokat is – mondta Apáti István.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: