MESTERSÉGES NAPPAL RUKKOLTAK ELŐ KÍNÁBAN

Hirdetés

Kínában már 2020-ban beüzemelhetik azt a fúziós reaktort, melynek működése elve miatt a Mesterséges Nap nevet kapta. Az innovatív találmánnyal sokkal olcsóbban, tisztábban és biztonságosabban lehetne majd nukleáris energiát előállítani.

A Szecsuan tartományban felépített reaktor a HL-2M névre hallgat, és még a Napnál is 13-szor forróbb hőmérséklet elérésére képes.
Azért van szükség ekkora hőre, mert a fúziót két módon lehet előállítani: vagy nagyon magas nyomással, vagy nagyon magas hőmérséklettel, és a Földön csak az utóbbit lehet reprodukálni. A Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat és a Délnyugati Fizikai Intézet közös projektjében felépített reaktorban a 200 millió Celsius-fok is elérhető lesz – írja az Abacus nyomán a quibit.hu.

Hirdetés

A fúziós reaktorok az alapanyagok bősége miatt olcsóbb, a radioaktív hulladék minimalizálása miatt pedig tisztább energiát állítanak elő, ráadásul a „megfutási veszély” kiiktatása az atomrobbanás esélyét is kizárja.

A Nap működésének reprodukálásában egy tokamak nevű berendezés segít, amely egy fánk alakú mágneses mezőben tárolja a magas hőmérsékletű plazmát – a HL-2M hidrogént és deutériumot (a hidrogén egyik izotópja) használ a fúzióhoz és a plazma előállításához.

Kína egyebek mellett ezzel a projekttel is hozzájárul az ITER nevű franciaországi fúziós projekt kutatásaihoz. Az ITER egy 35 országot érintő beruházás – a tervek szerint 2025-re készül el a világ legnagyobb fúziós erőműve.


Hirdetés

Hozzászólások: