Merkely: május közepére lecsenghet a harmadik hullám

Hirdetés

Nyolcezer új fertőzött is lehet naponta a közeljövőben, a regisztrált esetek azonban csak a „jéghegy csúcsa” – fogalmazott Merkely Béla, a SOTE rektora egy Mandinernek adott interjúban, melyet a Magyar Nemzet szemlézett. A szakember hozzátette: a jelenlegi oltási ütem mellett május közepére lecseng a harmadik hullám.

A következő hetekben erősödni fog a napi esetszám, akár 8000 köré is felmehet tartósan – mondta el Merkely Béla. Hozzátette: a valós fertőzésszám akár a hivatalos többszöröse is lehet.

A szakember úgy látja, hogy ha tartani tudjuk a jelenlegi oltási ütemet, május közepére lecsenghet a járvány, de az esetszámok növekedése már két héten belül megállhat a szigorításoknak köszönhetően.

Hirdetés

Merkely szerint előfordulhat, hogy több millió ember átesett már a koronavírus-fertőzésen, viszont még emellé is 3-4 millió embernek be kell oltania magát, hogy kialakuljon a megfelelő lakossági immunitás.

Az oltásszkeptikusokról azt mondta: még ismeretségi körében is minden második ember elutasító a vakcinákkal szemben, de szerinte ez idővel javulni fog. Arról is beszélt, hogy egyetért az oltási rend megváltozatásával.

Merkely kitért arra is, hogy bár a vakcinatípusok kombinálása nem javasolt első és második kör közt, nem tud arról, hogy bármilyen bajt okozna, ha ez mégis megtörténik. Inkább az a kérdés, hogy megfelelő immunitást ad-e egy ilyen kombinált megoldás.


Hirdetés

Hozzászólások: