Megtiltották a külföldiek beutazását Csehországba

Hirdetés

PRAGUE, CZECH REPUBLIC – DECEMBER 17: People, wearing face masks as a precaution against coronavirus (COVID-19) walk on Charles Bridge in Prague, Czech Republic on December 17, 2020. From 18 December 2020, the whole of the Czech Republic is moving to a higher tier of measures, with bars and restaurants, hotels, indoor sports grounds and swimming pools closing. Lukas Kabon / Anadolu Agency

Megtiltotta a külföldi állampolgárok beutazását Csehországba a prágai kormány. A kabinet csütörtöki rendkívüli ülésén hozott döntés már éjféltől életbe lép – közölte pénteken este az angol nyelvű Twitter-oldalán a cseh külügyminisztérium.

Hirdetés

A közlemény szerint külföldi állampolgárok a döntés visszavonásáig csak rendkívül indokolt esetben léphetnek be Csehországba.

Az intézkedés alól kivételt képeznek például a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldiek. Ugyancsak kivételt képeznek az indokolt családlátogatások, az egészségügyi vagy szociális intézmények meglátogatása, valamint az esküvők és a temetések.

A kormány döntését a romló csehországi koronavírusjárvány-helyzet indokolja – mutatott rá a prágai külügyi tárca.

Már korábban közölték, hogy a cseh kormány a romló járványhelyzetre való tekintettel péntek éjféltől megszigorította a hazai óvintézkedéseket is. Ennek alapján a kereskedelmi szálláshelyek csak a szolgálati utakon lévőket fogadhatják, és ezt hivatalos iratokkal kell bizonyítani. A családok látogathatják saját üdülőiket, de idegeneket nem fogadhatnak. A síközpontok zárva maradnak, és tovább szűkítették a kórházi látogatásokat is.

Hirdetés

Döntés született arról is, hogy a jövő héttől kezdve a cseh lakosok már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre. Eddig ez ötnaponta volt lehetséges. Ez az intézkedés összefügg azzal is, hogy Németország megszigorította az ott dolgozó cseh vendégmunkások számára a határátlépét. A Szászországban dolgozó és naponta ingázó csehek hetente két alkalommal, míg a Bajorországban dolgozók kétnaponta kötelesek új negatív koronavírus tesztet felmutatni a határon. A prágai sajtó szerint naponta mintegy 60 ezer cseh jár át Németországba dolgozni.

A kormány döntéseinek oka, hogy több mint két hét után megtorpant a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett. A legfőbb konkrét ok, hogy megállt a kórházakra nehezedő nyomás csökkenése. A kórházban kezeltek száma már egy hete állandóan 6 ezer, míg a súlyos esetek száma pedig ezer körül mozog.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedéseket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: