Megszavazták az alapszabálymódosítást, a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából

Hirdetés

Szerdán az Európai Néppárt (EPP) tagsága megszavazta új eljárási szabályzatát, frissítve a 2013 októbere óta hatályos rendelkezéseket. A változtatás minősített többséggel fogadták el – írta meg a pártcsalád honlapján.

Hirdetés

Mint írják: az új szabályok mától lépnek hatályba, és nem alkalmazzák őket visszamenőleges hatállyal. Az új szabályok bevezetését 148-an támogatták, 24-en ellenezték és 4 fő tartózkodott. Az ellenzők között voltak a fideszes tagok is. A most elfogadott módosítás lehetővé teszi, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A kormánypárt eközben megerősítette: a Fidesz ma elhagyja az EPP európai parlamenti frakcióját. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Hirdetés

Már a Twitterre is kikerült az a levél, amit Orbán Viktor Manfred Webernek küldött, ez lényegileg megegyezik a fideszes politikusok közleményével:


Hirdetés

Hozzászólások: