Mégsem elég a Romániába beutazáshoz a magyar védettségi igazolvány

Hirdetés

Border checkpoint Nădlac – Nagylak – Romanian side

Annak ellenére, hogy pénteken a román határrendészet és a közegészségügyi igazgatóság illetékesei azt nyilatkozták portálunknak, hogy elismerik a magyar védettségi igazolványt, a Telex szerint szombaton a román határőrök nem engedték be Romániába az egyik -beoltott – olvasójukat.

Hirdetés

“A román határőr jelezte, hogy mától új szabályozás lépett életbe Romániában, csak negatív PCR-teszttel lehetséges a belépés, vagy vállaljuk a 2 hét karantént. Tegnap még lehetett, ma már nem – volt a rövid válasza. A magyar határőr is értetlenül állt az eset előtt, mert erről ő sem értesült” – mondta a magyarországi portálnak a póruljárt személy.

Hirdetés

Mint megírtuk, a romániai beutazási szabályok valóban változtak szombattól, de az új rendelkezések – legalábbis Magyarország tekintetében – nem változtak a korábbihoz képest. A sárga zónából érkezőkre – jelenleg ebbe a kategóriába tartozik Magyarország is – kéthetes karantén vár, kivéve, ha legalább tíz napja megkapták a védőoltás második adagját is, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

A magyar külügy konzuli szolgálatának honlapján ugyanakkor szombattól frissültek a Romániába való beutazás szabályai. “A magyar «️védettségi igazolványt» a hatóságok nem fogadják el” – olvasható a honlapon.

Hirdetés

Hozzáteszik, hogy az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolásának kell tartalmaznia, és „az igazoláson román, vagy angol nyelven is fel kell tüntetni. Ennek hiányában hivatalos fordítást is be kell mutatni”. Az igazolásra azért lehet szükség, mert a magyar hatóságok már az első oltás után kiadják a védettségről a plasztikkártyát.


Hirdetés

Hozzászólások: