Megrohanták a magánlaborokat a tesztelők! Szlávik János: hamis biztonságérzetet nyújthat a karácsony előtti tesztelés

Hirdetés

Megrohanták a magánlaborokat a tesztelők! Szlávik János: hamis biztonságérzetet nyújthat a karácsony előtti tesztelés
Hamarosan itt a karácsony, ezért egyre többen gondolnak arra, hogy az ünnepek előtti pár napban gyorsztetet vagy PCR tetsztet végeztetnek. Tennék mindezt azért, hogy biztonságosan, a negatív teszt tudatában utazhassanak el az ünnepekre a rokonaikhoz.

Hirdetés

Több magánlaborban nőtt az elmúlt időszakban a tesztre jelentkezők száma, az egyik ilyen intézményben már a karácsony előtti időpontok több mint 60 százalékát lefoglalták emiatt. Mind a kettő – azaz a PCR és az antigénteszt – iránt is nagy az érdeklődés, a szakértő szerint azonban az a legbiztonságosabb, ha valaki mindkettőt megcsináltatja és a tesztelés előtt két napig már nem megy sehová.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa viszont elmondta, a tesztek mindig egy adott pillanatot mutatnak és nem tudhatjuk azt, hogy a következő napon mi történhet velünk.

Hirdetés

Ráadásul a megfertőződés után idő kell ahhoz, hogy a vírus jelenléte kimutatható legyen. Szlávik hozzátette, hogy a legkritikusabb időszak pont az első két nap, amikor még éppen nem jelennek meg azok az antitestek, viszont másnap már igen.

“Úgyhogy azt kell, hogy mondjam, hogy az ilyen tesztek valójában nem segítenek abban, hogy megvédjük az ismerőseinket” – tette hozzá.

Hirdetés

Hozzászólások: