Megrohamozták és felgyújtották tüntetők a Srí Lanka-i miniszterelnök rezidenciáját

Hirdetés

Megrohamozta és felgyújtotta a tüntető tömeg szombat este a Srí Lanka-i miniszterelnök rezidenciáját – közölte a rendőrség és a kormányfő környezete. Az esti órákban bejelentették, hogy jövő szerdán lemond az elnök.

A tüntetők néhány órával azután hatoltak be a kormányfői rezidenciára, hogy Ranil Vikremeszinghe közleményben jelentette be, hogy kész lemondani, ha megalakul az új kormány.

Hirdetés

Korábban a tüntetők megrohamozták Gotabaja Radzsapaksza elnök hivatalát és rezidenciáját is. A Facebookon élő közvetítésben látni lehetett, amint a több száz tiltakozó – sokan nemzeti zászlóba burkolózva – tolongott az épület helyiségeiben. Egyesek az uszodában úsztak, mások az elnöki ágyon és szófákon ültek.

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt.

Tartózkodási helye nem ismert. Ranil Vikremeszinghe hivatala közölte, hogy a tiltakozók szombat este betörtek a kormányfő colombói házába.

A politikus biztos helyen tartózkodik – tudta meg a Reuters brit hírügynökség. A kormányfő előzőleg közleményben jelentette be, hogy le fog mondani, amikor valamennyi párt megegyezik az új kormányban.

Hirdetés

„Országunkban ma üzemanyagválság és élelmiszerhiány van, itt van a Világélelmezési Program vezetője, és több kérdést is meg kell vitatnunk a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor ha ez a kormány lemond, másik kormánynak kell jönnie” – írta Vikremeszinghe.

A miniszterelnök elmondta: közölte Gotabaja Radzsapakszával, hogy valamennyi párt részvételével javasol nemzeti egységkormányt alakítani, de nem mondott semmit az elnök álláspontjáról.

A Sziraza kereskedelmi televízió közölte, hogy legalább hat alkalmazottját, közöttük négy riportert kellett kórházba vinni, miután a rendőrség bántalmazta őket, amikor Vikremeszinghe házának ostromáról tudósítottak.

A Srí Lanka-i Orvosi Tanács, az ország legmagasabb rangú szakmai szervezete figyelmeztetett, hogy az ország kórházai minimális forrásokkal működnek, és nem lesznek képesek kezelni a sebesült tüntetők tömegét.

A rendőrség péntek este kijárási tilalmat vezetett be Colombóban és több más nagyvárosban, de szombat reggel a jogászok és ellenzéki politikusok által jogellenesnek nevezett intézkedést visszavonta. A tiltakozó megmozdulások során legalább harminckilenc ember sebesült meg és került kórházba, közöttük két rendőr – közölték kórházi illetékesek.

Hirdetés

Japa Abejvardena parlamenti elnök Radzsapakszához intézett levelében közölte, hogy a pártok vezetőinek tanácskozásán több döntés is született, így követelik az elnök és a miniszterelnök mielőbbi lemondását, a parlament hét nap alatt ideiglenes államfőt választana.

Az ügyvezető elnök alatt a mostani parlament új miniszterelnököt és ideiglenes kormányt nevezhet ki – közölte a házelnök a hivatala által közzétett levélben. Ezt követően meghatározott időn belül megtörténhet az új parlament megválasztása – tette hozzá. Több ellenzéki párt vezetője is lemondásra szólította fel Radzsapakszát.

A 22 milliós indiai-óceáni szigetország súlyos devizahiánnyal küzd, emiatt akadozik az üzemanyag-, az élelmiszer- és a gyógyszerimport, az ország a függetlenség éve, 1948 óta most éli át a legsúlyosabb gazdasági válságot. A válság azután következett be, hogy a Covid-19-járvány súlyos károkat okozott az ország turizmustól függő gazdaságának.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: