Megjelent a rendelet: április 19-én nyitnak az iskolák, ekkortól élnek az új boltszabályok

Hirdetés

Április nyolcadikáig biztosan maradnak a mostani intézkedések: amint beoltottak 2,5 millió embert az első vakcinadózissal, jócskán lazulnak a szabályok. Az iskolák április 19-én nyitnak ki.

Hirdetés

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló, illetve az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet. A jelenleg érvényben lévő intézkedéseket április 8-ig fenntartja a kormány: maradnak a kötelező maszkhasználat szabályai, és addig biztosan zárva kell tartani a boltoknak, amelyek most sincsenek nyitva. Április nyolcadikáig él az este nyolc és reggel öt óra közötti kijárási korlátozás is.

Az oktatási intézményekben április 19-ig hosszabbították meg a digitális oktatást. Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésre kerül.

Amint 2,5 millió embernek beadták a koronavírus elleni vakcina első dózisát, az alábbi szabályok lépnek életbe:

 • A kijárási tilalom este tíz óra és reggel öt óra közötti időszakra csökken.

 • A szolgáltatók a március 8-i szigorítások előtt érvényben lévő szabályok szerint lehetnek nyitva.

 • Kinyithatnak a most bezárásra ítélt üzletek, lehet a boltokban tartózkodni és vásárolni.

 • A vendéglátóipari egységek egyelőre nem nyithatnak ki. Csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

Hirdetés

Új boltszabályok:

 • Az üzletek este fél tíz és reggel öt óra között zárva lesznek.

 • A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az eladókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.

 • A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletek vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

 • A 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65 évnél idősebb személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni a bolti számításnál.

 • Ha a bolt területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.

 • A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat az üzletben.

 • Ha egy üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a szabályok betartásának ellenőrzése nem csak az üzlet vezetőinek feladata, hanem a központ üzemeltetőjének, vezetőjének is.

 •     Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

Forrás: portfolio.hu


Hirdetés

Hozzászólások: