Megjelent a Magyar Közlönyben, szombat déltől új szabályai vannak az üzemanyagár-stopnak:

Hirdetés

Fotó: Getty Images

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szombat délelőtti, rendkívüli kormányinfón fontos bejelentést tett.
Közölte, hogy hamarosan megjelenik a rendelet a hatósági áras üzemanyag rendszerének átalakításáról.
Ez olyannyira így történt, hogy a 11 óra utáni bejelentését követően már 12 óra előtt napvilágot is látott a jogszabály.
Nem sokkal dél előtt tehát meg is jelent a Magyar Közlöny aktuális száma, amiből kiderül, hogy kik nem tankolhatnak ezentúl árstoppos, hatósági áron.

Hirdetés

Piaci áron kell tankolni: A külföldi rendszámú járművet,
A taxikon kívül minden esetben, ha az autót nem természetes személy üzemelteti.
Vagyis, ha valakinek van egy cége, és annak a nevén van a gépkocsija, ezentúl már nem veheti igénybe az alacsonyabb árat.
Ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki céges kocsit használ.

Hirdetés

A rendelet értelmében a benzinkút üzemeltetője a szabály érvényesítéséhez „jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről” – olvasható a jogszabályban.
Ha valaki hatósági áron tankol, akkor a benzinkút üzemeltetője „jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására”.

Hirdetés

Ezeket az adatokat aztán a NAV-nak továbbítják adóügyi ellenőrzés céljából.
Ez a rendelet tehát június 30-a, szombat, déli 12 órától már életbe is lépett.


Hirdetés

Hozzászólások: