Meghozták a döntést: Szentestére felfüggeszti a kormány a kijárási tilalmat

Hirdetés

Döntött az Orbán-kormány, szentestére, december 24. estéjétől december 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási tilalmat Magyarországon – jelentette be hétfőn Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője. Ami a magánrendezvényeket illeti, a 10 fős korlátozása marad, de 14 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele a létszámba.– jelentette be pénteken az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Hirdetés

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, a kormány hétfői ülésén megszülettek a döntések a szentestéről, ezek értelmében 24-én estétől 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási korlátozást. Ezzel együtt karácsonykor sem lehetnek 10 főnél többen egy helyen. A 14 éven alatti gyerekek nem számítanak be a 10 főbe – mondta el Kiss Róbert. Elmondta még, hogy számos más országhoz hasonlóan Magyarország sem engedi be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket.

Csökken a járvány terjedése, platóra értünk – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos. Elmondta, hogy 2141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 305 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 282 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 102 962 fő, az aktív fertőzöttek száma 193 886 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 22%-a budapesti. 7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen.

Hirdetés

– Hétfőn ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és reméli, hogy kiadják az engedélyt a Pfizer-BioNtech vakcinájának, és lehetővé teszik az elosztást az Európai Unió országaiban, így néhány napon belül elindulhat az oltás hazánkban is – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, elsőként a „frontvonalban harcoló” egészségügyi dolgozók kaphatják meg a vakcinát, körükben az igényfelmérés már elindult. Első körben 5000 adag vakcina érkezik, majd még idén egy újabb szállítmány jön, és jövőre indul a folyamatos szállítás. Hamarosan kiadnak egy részletes tájékoztatást is a vakcináról, amelyben az ellenjavallatok is szerepelnek majd – mondta el az országos tiszti főorvos.

Nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet nyújt, minden immunválasz más – hangsúlyozta Müller Cecília. – Minél többen oltakozunk, annál nagyobb védelmet biztosíthatunk magunknak, és a környezetünknek, 60 százalékos átoltottság esetén lassíthatjuk a járványt. A védettség a második oltást követő egy hétben alakul ki, de az oltás ellenére a járványhelyzet továbbra is fennáll. A karácsonyi feloldás nem jelent lazítást, ne tegyen szabadossá bennünket a döntés – fogalmazott a tiszti főorvos.

Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu


Hirdetés

Hozzászólások: