Meghalt Mérei Tamás, a szombathelyi kulturális élet kiemelkedő alakja

Hirdetés

Fotó:  Kovács Dávid

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy türelemmel viselt, hosszú betegség után ma elhunyt Mérei Tamás csellóművész, zenekarunk egykori igazgatója! Ég Veled, Tamás! – ennyi szerepel a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Facebook oldalán, és az ember ilyenkor megrendül.

Hirdetés

Akiről, amikor megkapta az év vasi embere díjat, a következő méltatást fűzték hozzá:

„Zenész családban született, öt éves kora óta csellózik, iskoláit Szombathelyen, Budapesten, majd az Egyesült Államokban a Yale egyetemhez tartozó Julilliard School-ban végezte. 1997-ben első résztvevőként a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját kapta. Szólistaként fellépett a világ jelentősebb hangversenytermeiben, de más alkalmakkor számos vezető világpolitikus is hallgathatta művészetét. 1999-ben – a világon elsőként – lemezre vette Paganini 24 hegedű capriccióját, saját átiratban. 2000-2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, közben a Klagenfurti Színház Zenekarának szóló csellistája. 2009-től a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, 2010-ben a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke, élénk közéleti tevékenységet folytat.”

Viszont ilyesmit már jó ideje nem folytatott, hiszen először a közélet, aztán a betegség győzte le, és most már végleg. Kiváló művészt és jó embert veszítettünk vele. Jó utat, Tamás!

Forrás: nyugat.hu


Hirdetés

Hozzászólások: