„Meggyőződésem, hogy Donald Trump fogja megnyerni a november 3-ai amerikai elnökválasztást” — mondta a magyar miniszterelnök a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

Hirdetés

„Meggyőződésem, hogy Donald Trump fogja megnyerni a november 3-ai amerikai elnökválasztást” — mondta a magyar miniszterelnök a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.
„Kivételesen jó a kapcsolatunk Trumppal” — mondta Orbán Viktor, majd kérdésre válaszolva rámutatott, ha mégis a demokrata párti Joe Biden nyer végül, akkor valószínűleg „alacsonyabb lesz a nyitottság, a szívélyesség, a kölcsönös segítség szintje”.
„Trump győzni fog” – fogalmazott Orbán Viktor és kiemelte, hogy Trump győzelme esetén az Európai Uniónak normalizálnia kell a kereskedelmi kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve rendeznie kell az amerikai csapatok hosszú távú európai állomásozásának kérdését.

Hirdetés

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy menedékérőket fogadjon be.
A kormányfő kijelentette, a javaslat szerint az unió déli államaiba — főként az Olaszországba vagy a Görögországba — érkező, uniós tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszere olyan kötelezettségé válhat, hogy Magyarországnak migránsokat kell befogadnia.
“Budapest nem fog beleegyezni semmi olyanba, ami oda vezethet, hogy kötelező legyen számára a Közel-Keletről vagy az Afrikából érkező emberek befogadása.” – emelte ki a miniszterelnök, aki szerint „ez nagyon problematikus pont.
Ez nem más, mint az áttelepítés átnevezése. És mi továbbra is elutasítjuk az áttelepítést. Ez a pont elfogadhatatlan a magyar emberek számára.”
Az Oroszország elleni szankciókról:
Magyarország szempontjából nem látni, hogy miért kellene újabb szankciókat bevezetni Oroszország ellen a Navalnij-mérgezés miatt, de „ha az Európai Unió szeretne ilyeneket kezdeményezni, akkor mi készen állunk arra, hogy megfontoljuk”.
Orbán Viktor szerint bátor döntés volt az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból, de Magyarország nem fogja ezt az utat követni.
„A Brexit a brit nép bátor döntése, miszerint maga akar dönteni a sorsáról (…) A britek nagyságának bizonyítékaként tekintünk erre” — fogalmazott.

Hirdetés

A kormányfő úgy vélekedett, hogy az EU csakis magát okolhatja a Brexit-népszavazás eredményéért, ugyanis nem bánt megfelelően a szigetországgal.
„Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt az utat kövessük” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, Magyarország túl szorosan integrálódott ehhez gazdaságilag az EU-ba.
“Az Európai Unió támogatottsága a számos vitás kérdés, például a migráció vagy a jogállamiság ügye ellenére is rendkívül magas Magyarországon.” (VilagHelyzete)


Kép: REUTERS/Bernadett Szabo


Hirdetés

Hozzászólások: