Megerősítették: A Földhöz nagyon hasonló bolygót találtak a közelben

Hirdetés

Egy, a Földhöz nagyon hasonlító bolygó kering a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri körül – erősítették meg csillagászok- írja az Origo

A Proxima b létezésének megerősítése egy fontos feladat volt, és ez az egyik legérdekesebb bolygó a Naprendszer szomszédságában”
– mutatott rá az eredmény jelentőségére Alejandro Suarez Mascareño, az Astronomy & Astrophysics című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Hirdetés

A 4,2 fényévre található Proxima b 1,17 földtömegű égitest, 11,2 nap alatt kerüli meg csillagát.

A bolygót először 2016-ban figyelték meg a Chilében lévő La Silla Csillagvizsgálóra szerelt nagypontosságú színképelemző (HARPS/High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) segítségével.

Ezt követően egy ennél is fejlettebb színképelemzővel, a HARPS-nál háromszor érzékenyebb ESPRESSO spektrográffal is elemezték a planétát, az új adatok pedig megerősítették annak létezését.

Lehet-e élet rajta?
Tény, hogy a Proxima b a lakhatósági zónában kering, vagyis nem zárható ki, hogy folyékony víz van a felszínén. Csillaga, a Proxima Centauri azonban egy vörös törpe, e csillagtípus arról ismert, hogy rendkívül erős kitöréseket képes produkálni.
Kérdés, van-e olyan légköre a Proxima b-nek, ami védené a potenciális életformákat a halálos sugaraktól?
Ezt a kutatók az ESPRESSO utódjával, a következő generációs RISTRETTO spektrográffal akarják kideríteni.

Forrás: origo.hu


Hirdetés

Hozzászólások: