Megérkeztek Lengyelországba az amerikai Abrams gyakorló harckocsik

Hirdetés

Megérkeztek Lengyelországba az első amerikai Abrams harckocsik, a használt páncélosokat kiképzésre használják a Washingtonnal kötött megegyezés keretében beszerzendő, 250 M1A2 Abrams SEPv3 szállítása előtt – közölte hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes és védelmi miniszter.

“Lengyelország korszerű, hatalmas fegyveres erővel fog rendelkezni, hogy fenyegetés esetén elrettentse a támadót” – fogalmazott Blaszczak a Twitteren.

Korábbi bejelentések szerint kiképzés céljából 28 amerikai harckocsit szállítanak Lengyelországba.

Hirdetés

A tavaly júliusban bejelentett, 4,7 milliárd dollár értékű szerződés keretében a 250 M1A2 Abrams SEPv3 páncélossal a Lengyelország keleti részében állomásozó 18. gépesített hadtestet szerelik fel. A teljes ügyletet 2026-ig bonyolítják le.

Az amerikai M1A2 Abrams SEPv3 típusú páncélosokat a T-14 Armata orosz harckocsikat ellensúlyozandó fejlesztették ki, és Lengyelországban állítják őket először hadrendbe Európában.

Blaszczak múlt héten a lengyel közszolgálati televízióban (TVP) elmondta, Varsó 116 használt Abrams beszerzéséről is megállapodott Washingtonnal, így összesen 366 amerikai páncélos áll majd a hadsereg rendelkezésére.

Hirdetés

A lengyel rádió hírügynöksége (IAR) úgy értesült: az első használt Abramsek 2023 elején érkeznek, velük a lengyel hadsereg 240 T-72-es típusú, Ukrajnának küldött harckocsiját pótolják.

A lengyel parlament március közepén fogadta el a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a fegyverbeszerzési kiadásokat a költségvetési forrásokon kívül hosszú távú kölcsönökből és kötvényekből is fedezik, egyúttal jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.

MTI

Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki


Fotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: