Megborult a Balaton vize, 40 centis vízszintkülönbséget mértek

Hirdetés
0Shares

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Megborult a Balaton vize, 40 centis vízszintkülönbséget mértek

Szombat délelőtt a Balaton teljes hosszában fújni kezdett az eleinte élénk, majd egyre erősebb északkeleti szél. A szél hatására a tó tengelyében kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki amely délutánra szabályosan átnyomta a tó vizének egy részét a nyugati medencébe – számolt be Horváth Ákos, a Balaton meteorológusa a hirbalaton.hu-nak. A vizugy.hu 18 órakor mért adatai szerint 40 centiméternyi különbség volt a siófoki és a keszthelyi vízszint között, írja a hirbalaton.hu

Hirdetés

Siófoknál szárazra került a part-menti kövek egy része

Siófok partjainál a csökkenő vízszint miatt a part kövei szabályosan kizöldültek, ahogy az algával borított, amúgy víz alatti részük átmenetileg szárazra került.

A vizugy.hu adatai szerint szombaton a Balaton átlagos vízállása reggel 113 centiméter volt, ami ideálisnak tekinthető a nyár derekán. A 2019. július 27-én, szombaton, 18 órakor mért adatok szerint ugyanakkor Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 40 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között. (A Balaton üzemi vízszintmaximuma 120 centiméter +/- 5 %)

Legutóbb 2019. március 7-én lengett ki a Balaton vize hosszanti irányban az erős, kitartó szél miatt, de ellenkező irányba, 117 centiméteres átlagos vízállás mellett. Akkor a Keszthelyen és a Balatonfűzfőn mért vízállás különbsége 49 centimétert mutatott. A jelenség nem számít rendkívülinek, de szokatlannak mondható – a szakemberek szerint.

0Shares
Hirdetés

Hozzászólások: