Mázsaszám csomagolják át a 300 forintos spanyol epret a nagybanin, így lesz belőle 1800 forintos magyar gyümölcs

Hirdetés

Sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret a Nagybani piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal – számolt be a 24. hu nak egy magyar epertermelő, aki ennek szemtanúja is volt, legutóbb csütörtökön éjszaka.

Elmondása szerint a spanyol import epret az orra előtt „magyarították” egy másik standon: kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és abból átöntötték az epret a magyar felségjelű faládákba. A magyar gazdák áruját ilyen ellenszélben nem nagyon akarták megvenni a Nagybanin. Az import epret ugyanis behozhatták kilónként úgy 300 forintért, és még ha dupla-, vagy triplaáron is kínálták, akkor is olcsóbban adták, mint a magyar termelő, aki szeretett volna 1000-1200 forintot kapni kilónként a hidegfóliás termésért.

Hirdetés

A 300 forintos import eperből simán lesz 1000, de akár 1800 forintos is kilónként, mire a fogyasztóhoz kerül, magyarként.

Aztán a vevő azt hiszi, a magyar eper is íztelen – panaszkodott a gazda.

Epret pakol ki egy árus a nyitás előtt a békásmegyeri piac új csarnoképületében (a kép illusztráció)Fotó: Mohai Balázs

A termelő szerint a Nagybanin szabadon megy az átcsomagolás, legfeljebb aki szégyenlősebb, az nem az asztalon csinálja, hogy mindenki lássa, hanem a kocsijában.

A termelő nem tapasztalta még, hogy bárki is ellenőrizné, mi folyik. De erre az esetre megvan a trükk: a kereskedő a raklapnyi import mellé vesz egy-két láda magyar epret, és ha ellenőrzést kap, azt mondja, éppen a számlával lefedett magyar epret árulja.


Hirdetés

Hozzászólások: