Máris kész a magyar gyógyszer a koronavírus ellen? – Ígéretes eredményekről beszélt egy vezető kutató

Hirdetés

A tudósok ma már annyi mindent tudnak a koronavírusról, mint tíz-húsz éve ezer vírusról sem, a globalizáció pedig az információ áramlásába is besegít – mondta az InfoRádiónak Müller Viktor kutató-biológus.A koronavírus, de a tudás is gyorsan terjed a globalizációnak köszönhetően – véli Müller Viktor, az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.”Elképesztő gyorsasággal

terjed az információ, és az az összefogás, amelyben a kutatások folynak”- említette Müller Viktor, rámutatva, hogy a publikációkat kvázi már a szokásos ellenőrzés előtt közzéteszik, amint megvannak az eredmények, a szakcikkeket pedig minden tudós számára a terjesztő felületek hozzáférhetővé teszik.

Hirdetés

Úgy látja, ma már annyi mindent tudni a koronavírusról, mint “ezer vírusról sem 10-20 évvel ezelőtt, mindez néhány hónap terméke. Pontosan tudjuk a felépítését, genetikai állományát, a fehérjéit, nagyon sokat tudunk arról, hogy hogyan fertőzi a sejteket”.

A gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, szerinte akár néhány héten belül kiderülhet, hogy milyen készítmények gyógyíthatják a betegséget.

“Két sáv létezik.

A gyorsítósávban a már létező hatóanyagokat próbálják ki. Ezek között van néhány, amely ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott,rokon vírusoknál hatásosnál tűnt. Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben” – jelentette ki. Ebből fél-egy év alatt lehet olyan gyógyszer, amely befolyásolja a járványt.

A másik sáv egy “lassabb”: új hatóanyagokat tesztelnek, de ez esetben újra kell kezdeni mindent, a mellékhatásokat is végigvenni. Ebben az esetben egy-másfél évre vagyunk a gyógyszertől – mondta Müller Viktor.


Hirdetés

Hozzászólások: