Maradjanak otthon! – Az időseket kérleli a tisztifőorvos .Nyomjon már egy lájkot, aki otthon maradt ma! (kíváncsiak vagyunk, hányan lehetnek)

Hirdetés

Az operatív törzs sajtótájékozatóján hangsúlyozták, hogy a megfogalmazott javaslatokat tartsák be, mindenki vegye nagyon komolyan a járványt.

Müller Cecíilia elmondta, hogy h kínai Vuhan környékéről importáltuk az eseteket Európába, így Magyarországon is bárhol jelen lehet a vírus. Most már a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk. Az operatív törzs napi segítséget kap az egészségügyi szakemberektől.

A cél a járványgörbe laposítása és a magas kockázati csoportokban észlelt megbetegedések számának csökkentése.A járvány mostani szakaszában a lakosság segítségét kéri az országos tisztifőorvos. Ha a magyar emberek nem értik meg az üzenetet, a hatóságoknak nincs módjuk beavatkozni a járvány terjedésébe.

Befejezésül minden magyartól fegyelmezettséget kért Müller Cecília. Szerinte a járványt csak együtt győzhetjük le.

Hirdetés

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: az ország egész területén voltak már pozitív esetek, ezért a csoportos terjedés lehetősége már adott.

Lakatos Tibor szerint az eddigi intézkedések arányosak voltak. Sem kijárási tilalmat, sem városrészek lezárását nem tervezik. Ennek is eljöhet az ideje, de alapos mérlegelésnek kell megelőznie.

Lakatos Tibor elmondta: ha a járványügyi szakemberek indokoltnak tartják, Dél-Koreán, Iránon, Izraelen és Olaszországon kívül más területekre is kiterjesztik a beutazási tilalmat.

A román és a bolgár állampolgárok után a szerb állampolgárok is átutazhatnak ellenőrzött körülmények között Magyarországon, hogy Nyugat-Európából hazajussanak – jelentette be Lakatos Tibor.

A kórházi ágyak ki vannak jelölve a járvány miatt szükséges intenzív ellátásra, és a lélegeztetőgépek számában is van egy mozgósítható „puffer” – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Az ATV kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy a kormány mennyi vírustesztet vett, Müller Cecília azt válaszolta:nem ért egyet azzal, hogy 50 ezer vírusteszt beszerzése lassítaná a járvány terjedését Magyarországon. A járványt valójában a higiénés szabályok betartása lassítaná– tette hozzá. Ismételt kérdésre, sem válaszolt konkrétan arra, hogy hány tesztet vásároltak. Sokat, folyamatos a beszerzés – mondta az országos tisztifőorvos.

Hirdetés

A járvány megfékezéséhez nincs szükség a pozitív esetek területi megoszlásának közzétételére – mondta Müller Cecília.

Arra a kérdésre, hogy bizonyos piacokon egyre pofátlanabb élelmiszerárak tűnnek fel, Lakatos Tibor fogyasztóvédelmi vizsgálatot ígért az árdrágítás és a maszkok, illetve kézfertőtlenítők minőségének ellenőrzése érdekében.

A kínai piac kezd felszabadulni, így lehet onnan védőfelszereléseket vásárolni – mondta Müller Cecília. Lakatos Tibor hozzátette: a büntetés-végrehajtás folyamatosan dolgozik a maszkok gyártásán.

Forrás: atv.hu

Hirdetés

Hozzászólások: