MÁR LEGKEVESEBB EGYMILLIÁRD NAGYOBB ÁLLAT PUSZTULHATOTT EL AZ AUSZTRÁLIAI ERDŐTÜZEKBEN

Hirdetés

Simon Adamczyk állatmentő egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda kiégett erdejében 2020. január 7-én
Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz

MÁR LEGKEVESEBB EGYMILLIÁRD NAGYOBB ÁLLAT PUSZTULHATOTT EL AZ AUSZTRÁLIAI ERDŐTÜZEKBEN
TERMÉSZET2020. JANUÁR 9.
Az Ausztrália-szerte tomboló erdő- és bozóttüzekben elpusztult nagyobb állatok – emlősök, madarak, hüllők – közül csak a délkeleti Új-Dél-Wales államban, ahol a legtöbb tűzvész pusztít, 800 millió vadon élő állat veszhetett oda.

Chris Dickman, a Sydney-i Egyetem kutatója a Természetvédelmi Világalapnak (WWF) egy, az ausztráliai állatsűrűségre vonatkozó 2007-es jelentésére alapozta becslését, amely nem terjed ki békákra, rovarokra és más gerinctelenekre.

Hirdetés

Tudósok szerint a világon Ausztráliában a leggyorsabb az emlősfajok kihalása – az európai telepesek 230 évvel ezelőtti megérkezése óta 34 emlősfaj vagy -alfaj pusztult ki –, és a jelenlegi bozóttüzek még jobban felgyorsíthatják ezt a folyamatot.

Sebesült koala a tűzvész után a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda közelében 2020. január 7-én
Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz
Vadvédelmi szakértők úgy vélik, a dél-ausztráliai Kenguru-szigeten élő 50 ezer koala fele pusztulhatott el a tüzek miatt.

A mezőgazdasági minisztérium kedden közzétett adatai szerint 100 ezer haszonállat is odaveszett a tüzek következtében. Az állatok egy részét maguk a tenyésztők kényszerültek megölni égési sérülések vagy a hőség okozta stressz miatt.

Forrás: MTI

Hirdetés

Hozzászólások: