„Majdnem egy komplett állomás elkapta a fertőzést” – 12-24 órás szolgálatokban, lehetetlen helyzetben a mentők

Hirdetés

A mentők szövetségének elnöke szerint óriási plusz terhet jelent a dolgozóknak a tesztelés elvégzése.

Már egyre nehezebben bírják a koronavírus-teszteléssel járó pluszmunkát a mentők – mondta el a Klubrádió Esti gyors című műsorának Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Hirdetés

Hozzátette:

kollégái közül egyre többen „szintén beleesnek a betegségbe”, vagy tesztre várnak. Ezért fogy a létszám, a betegségek száma és a tesztek iránti igény viszont csak nő, és ez lehetetlen feladat elé állítja őket.

Hangsúlyozta: a mentés a legelső, ez az Országos Mentőszolgálat elsődleges feladata, a tesztelést emellett kell elvégezniük. Részletezte: 12-24 órás szolgálatokban vannak, és van már olyan hely, ahol a 12 óra egy részét mentési feladatokkal, más részét teszteléssel töltik, továbbá vannak olyan mentők, akik befejezik a 12 órát, majd a szabadidejükben önként vállalják a tesztelést.

Vannak olyan helyek, ahol majdnem egy komplett állomás elkapta a fertőzést, van, ahol 15 ember arra vár, hogy átessen a tesztelésen, és megtudja, hogy visszamehet-e dolgozni vagy sem.

Kusper Zsolt elmondta, úgy tudja, a tesztek elkészítésével is probléma van, legalábbis abból a szempontból, hogy hiába végzik el a mentők a teszteket, az elemzésnél is hiány van. Ott is kevesen dolgoznak, és kollégái értesülései alapján úgy tudja, közülük is többen karanténba kerültek.

Az Országos Mentőszolgálat a következő közleményt adta ki:

“A MOMSZ elnöke (aki nem mentődolgozó) ismét valótlan tartalmú sajtónyilatkozatot adott, miközben azt a hamis látszatot keltette, mintha a mentődolgozók egész közösségét képviselné és a releváns adatok birtokában lenne.

Hirdetés

Az általa elmondottakkal ellentétben nincsen olyan mentőállomás, ahol “majdnem mindenki megfertőződött”, a mintavételezést pedig nem 12 órás szolgálatuk folytatásaként végzik Bajtársaink.

A valós adatok azt mutatják, hogy az új koronavírus járvány kezdete óta (2020. márciusától napjainkig) az Országos Mentőszolgálat állományának 1,5 százalékának volt pozitív a tesztje és nagy részük már túl van a fertőzésen. Kontaktszemélyként az állomány kevesebb, mint egy százaléka van átmeneti karanténban. Az Országos Mentőszolgálat működése zavartalan, a személyi és tárgyi feltételek országszerte biztosítottak.

Az OMSZ a járvány kezdete óta szigorú eljárásrendek alapján végzi tevékenységét annak érdekében, hogy dolgozóinkat és betegeinket is a lehető legnagyobb mértékben megvédjük a fertőződéstől.”

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Hirdetés

Hozzászólások: