Magyarország most már hivatalosan is lemondhat a 77 milliárdos Norvég Alap forrásairól

Hirdetés

Fotó: Fabrizio Bensch / AFP

Az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett – közölte a norvég külügy. A nepszava.hu-val közölték a döntést, miután a lap arról érdeklődött, van-e még esély arra, hogy a Norvég Alap 2014-2021-es forrásait folyósítsák Magyarországnak.

Hirdetés

A 24.hu szerint a norvég diplomácia kijelentésének azért van jelentősége, mert a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető, a lapnak a Miniszterelnökség még a múlt héten is azt írta, hogy a magyar fél nyitott a további tárgyalásokra és egyedül a norvégokon múlik, hogy lesz-e megállapodás.

Hirdetés

A támogatást övező konfliktus még 2014-ben alakult ki, amikor a magyar kormány megtámadta, sorosista szervezetnek bélyegezte a Norvég Alapoból a civilszervezeteknek járó források elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt. Később a vita tárgya az lett, hogy ki irányítsa a pénzek elosztását, amikor is a magyar kormány ragaszkodott a totális kontrollhoz.

Hirdetés

Végül a magyar kabinet hosszú tárgyalások után tavaly december 21-én állapodott meg arról, hogy elindítja a program harmadik ciklusát. A norvégok viszont ekkor kitételt fűztek a megállapodáshoz: a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelőnek kellett volna döntenie, az erről szóló megegyezés pedig alapfeltétele annak, hogy kifizessék a pénzeket. Ezután a kormánynak hét hónapja volt arra, hogy döntsön a lebonyolításban részt vevő civilszervezetről, ez azonban nem történt meg, így elestünk a 77 milliárdos támogatástól.


Hirdetés

Hozzászólások: