Magyarország kötötte a legrosszabb lélegeztetőgép-üzleteket az egész Európai Unióban

Hirdetés

A Direkt36 által összegyűjtött és elemzett nemzetközi kereskedelmi adatok szerint az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet a lélegeztetőgépek beszerzése során. A lap szerint március óta Magyarország fizeti a legmagasabb kilogrammonkénti egységárat a Kínából érkező lélegeztetőgépekért. A koronavírus csúcsán, idén áprilisban például Olaszországnál több mint tízszer, Németországnál pedig ötvenszer magasabb egységárat kellett fizetnünk.

Hirdetés

A Direkt36 feleveníti, hogy azt a kormány is elismerte, hogy a járvány idején nehéz és ezért drága volt lélegeztetőgépeket és más eszközöket beszerezni. A külügyminisztérium egyik államtitkára ezt azzal magyarázta, hogy aki többet vásárolt, annak többet is kellett fizetni az ilyen eszközökért. A kereskedelmi adatok szerint azonban ez sem igaz:

a nálunk jóval többet vásárló európai országok sokkal kedvezőbb árat tudtak kialkudni, mint a magyar kormány. A külügyminisztérium nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi az oka az óriási árkülönbségnek.

Az Eurostat adatiban nem darabszám szerint, hanem kilogrammonként szerepelnek egy egyes országokból, egyes terméktípusonként beszerzett eszközök. Eszerint a lélegeztetőgépek csoportjában az év első két hónapjában még nem ugrott meg a magyarországi import a tavalyihoz képest. A koronavírus itthoni megjelenése után azonban meredeken nőtt a Kínából beszerzett áruk mennyisége: márciusban 11,7 tonnányi, áprilisban 32,9 tonnányi eszközt rendeltünk, majd májusban 175,5 tonnát. Bár júniusban már alig voltak új fertőzöttek Magyarországon, a beszerzések ekkor pörögtek a csúcson, ekkor 347,4 tonnányi légzéssegítő eszköz érkezett Kínából. Négy hónap alatt összesen 567,5 tonnányi eszközért 482 millió eurót (169,8 milliárd forintot) fizettünk.

Hirdetés

A 444 viszont megkapta a külügyminisztériumtól a lélegeztetőgépek beszerzésére kötött szerződéseket, tényfeltáró cikkükről bővebben itt olvashat. Eszerint a legtöbb gépet, több mint 6000 darabot egy maláj cégtől vette Magyarország 170 milliárd forintért. Bár ezek a szerződések sem nyújtanak teljes képet arról, hogy az egyes géptípusokból pontosan mennyit rendelt az állam, az látszik, hogy a különböző állami beszerzések nem voltak összehangolva, a külügy pedig igen drágán vásárolt.

Idén március és június között az Európai Unió összes tagállama közül Magyarország költött a legtöbbet a Kínából érkező lélegeztetőgépek importjára. Ugyanebben az időszakban Németország és Hollandia is nagyobb mennyiségű lélegeztetőgépet szerzett be Kínából, összesen mégis kevesebbet fizettek. A lap szerint Németország a magyar mennyiségnél közel kétszer nagyobb össztömegű (1014,3 tonnányi) eszközt szerzett be kevesebb, mint a magyar ár tizedéért (30,7 millió euróért). Hollandia is nagyobb össztömegű (582,3 tonnányi) eszközt szerzett be, azonban ezért kevesebb, mint a magyar ár harmincadát (13,7 millió eurót) fizették ki. Olaszország közel ugyanakkora össztömegű (551,8 tonnányi) eszközt vásárolt, mint Magyarország, ezért azonban kevesebb, mint a magyar ár tizedét fizették.

Kép: Facebook

Forrás: 24.hu


Hirdetés

Hozzászólások: