Magyar virológus: egyre többen tartják hisztériának a koronavírus-járványt

Hirdetés

 Fotó forrása: PTE UnivTV Youtube-csatornája

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának víruslaborjának vezetője elmondta, elkeserítőnek tartja, hogy egyre inkább nálunk is felerősödtek vírus- és járványtagadó, valamint az oltásellenes hangok. A professzor a Növekedés.hunak adott interjút, amelyben elmondta, hogy a maszkviselést és a távolságtartást egyre kevesebben veszik komolyan Magyarországon. Hozzátette, az emberek azt hiszik, hogy az óvintézkedések feleslegesek.

Mint mondta, sokan annak adnak hangot, hogy a koronavírus-járvány csupán pánikkeltés.

“Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő, vagy a kanyaró. Ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a Covid-19 terjedése miatt” – nyilatkozta Jakab Ferenc.

Hirdetés

A professzor azt is elmondta, hogy jelenleg a világon 139 vakcina-fejlesztési terv folyik, és ebből 28 már a klinikai kipróbálás fázisában van, 6-al pedig az utolsó humán teszteket végzik. A virológus szerint akár már a jövő év első felében elkezdődhet a vakcinák alkalmazása.

A professzor szót ejtett a pécsi víruslaboratóriumban zajló munkákról is:

“Mostanáig 450 hatóanyagot teszteltünk, ezek közül 5-re mondhatjuk, hogy ténylegesen ígéretes, mert nagyon jó hatásfokkal tudta laborkörülmények között csökkenteni a vírus fertőzőképességét, és eggyel az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi”.

Forrás: blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: