Magyar tudós kezében lehet a Nobel-díj: képes visszaadni a vakok látását!

Hirdetés

Megint alkottak a magyar tudósok, büszkék lehetünk rájuk!
Lehet, hogy meglesz az új modernkori magyar Nobel-díj!
Ez most nem vicc, hanem komoly, Roska Botondnak ugyanis már a Nobel-díj előszobájának számító díjat is odaítélték.

Az idei Louis-Jeantet orvosi díjat ugyanis ő nyerte, mert olyna eljárást dolgozott ki, amivel vakok látását képes visszaadni, ez pedig egy világszinten is jegyzett, forradalmi eljárás.
Az 1969-ben született kutatót a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak a felfedezéséért és a látásvisszaállító génterápia kidolgozásáért ismerték el.

A tudós pályája lenyűgöző: miután általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Egyetemen, Roska Botond a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében doktorált, majd a Harvard Egyetemen és a Harvard Orvosi Karán képezte magát tovább genetikából és virológiából.

Hirdetés

Később Bázelben alapított biotechnológiai kutatóintézetet. Tavaly a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját is neki ítélték.
Kutatócsoportjával Roska feltérképezte, miként nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei.

A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak – írja a Blikk.
A svájci kutatócsoport olyan látásérzékelőket fejlesztett, amelyeket a sérült szemideghártya, a retina megfelelő pontjain elhelyezve képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.


Hirdetés

Hozzászólások: