Ma dől el, hogy bezárják-e az iskolákat, óvodákat! EZ várható a mai napon

Hirdetés

Magyarországon is szinte minden nap újabb koronavírus-pozitív esetet jelentenek be, bár a régiós országok többségében némiképp rosszabb a helyzet: Horvátországban 13, Romániában 17, Szlovéniában 25, Csehországban pedig már 40 pozitív teszt született. Erről Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos kedd délutáni sajtótájékoztatóján beszéltek,írja a blikk.hu

A hazai 12 megbetegedés ugyanakkor már elég ahhoz, hogy korlátozó intézkedések bevezetését javasolja az operatív Ttrzs. A testület egyelőre csak a sportrendezvények megtartásával kapcsolatban tett ajánlásokat, de az iskolabezárásokra is tehetnek rövidesen javaslatot.

– Most érkeztünk el ahhoz az esetszámhoz, amikor el kell gondolkodni ezeknek a korlátozásoknak a bevezetésén. Rövidesen megszületnek a döntések a különböző tilalmakról – reagált Lakatos arra az újságírói felvetésre, hogy a környező országokban már a tilalom életbe lépett. Romániában, Csehországban és Ausztriában iskolabezárások vannak, Szlovéniában pedig betiltottak minden nagyobb nyilvános eseményt.

Hirdetés

– A rendezvényeknél fontos szempont, hogy hányan vesznek részt rajtuk. Egy színházi előadást nem lehet összehasonlítani egy több tízezer fős sportrendezvénnyel – jelentette ki Lakatos Tibor. Az iskoláktól és az óvodáktól viszont határozottan kérik, hogy ne tartsanak ünnepi rendezvényt március 15-e kapcsán.

– A kormány több mint 8 milliárd forintot különített el, amelyet az operatív törzs javaslata alapján használnak majd fel a védekezésre – hangsúlyozta az ezredes.

Egy nap alatt 362-ről 531-re ugrott a mintavételek száma.

– Magyarországon mi mindenkit megvizsgálunk, akikkel a fertőzöttek kapcsolatba kerültek, Európában máshol nem szokás ez – mondta Müller Cecília, aki szerint a koronavírust nehéz kimutatni, ezért is tesztelnek le mindenkit kétszer.

– 12-ből 4 esetnél csak a második laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a fertőzöttséget – tette hozzá.

Az operatív törzs napi ülését követő tájékoztatón nem győzték elégszer hangsúlyozni: a 60 év felettiek semmiképp ne menjenek nagy tömegeket vonzó rendezvényekre, ők ugyanis a legveszélyeztetettebb réteg.

Egyre nagyobb az érdeklődés

Valósággal égnek a telefonvonalak a Belügyminisztérium vírusvonalán: kedden 13 óráig ötezernél is több, a koronavírussal kapcsolatos hívást fogadtak a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai. Emellett bő 2000 elektronikus levél is érkezett az aggódó, érdeklődő állampolgároktól.

Már 12 fertőzött van az országban

Budapest — Három újabb iráni diáknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, ezzel 12-re emelkedett a betegek száma Magyarországon.

Az irániak azzal a diákkal álltak kapcsolatban, akinél az elsők között mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Az operatív törzs hétfőn azt mondta, hogy az irániak miatt folyamatos a rendőri jelenlét a Szent László kórházban, mert megpróbálták kijátszani a karantént. Az egyik iráni azonban az Indexnek azt mondta: az ápolók nem beszélnek angolul, így a kérdéseikre nem kapnak választ.

Hirdetés

Háborús a helyzet az olasz kórházakban

Az ország egészére kiterjesztették a korlátozásokat – jelentette be hétfő este Giuseppe Conte miniszterelnök. A politikus azt kérte az olaszoktól, hogy tartsák be a korlátozásokat, és maradjanak otthon. A zárlatot egyelőre április 3-ig hirdették meg. Bezárnak a közintézmények, vendéglátóhelyek, iskolák, és minden sporteseményt felfüggesztettek.

Mindeközben egészségügyi háborúról írt Facebook-posztot Daniele Macchini, egy bergamói kórház orvosa. A doktor szerint az olasz ellátórendszer súlyos harcot vív a koronavírus ellen. Olyan háború ez, ahol már nincsenek különböző alakulatok.

– Hirtelen egy egységes csapat részeivé lettünk, hogy megállítsuk a ránk szabadult cunamit – írja posztjában az orvos. Leírja azt is, hogy miként ürítették ki az osztályokat, hogy gyakorlatilag egy hatalmas koronavírus-kórházzá alkuljon át egy-egy intézmény.

– A kiürített osztályok lenyűgöző sebeséggel telnek meg újra. A betegek kartonjain a diagnózis mindig ugyanaz: kétoldali szövetközti tüdőgyulladás – tette hozzá Macchini.

A római magyar konzulátus arra kérte az Olaszországban tartózkodó magyar turistákat, hogy mielőbb hagyják el az országot, de a hazaút megszervezésében nem tudnak segíteni. A repülőjáratok felfüggesztése miatt sok magyar egyelőre mozdulni sem tud Olaszországból.

– Próbálunk alternatív utat találni a hazatérésre, de egyelőre nem jártunk sikerrel. Reméljük, hogy egy belföldi járattal vagy még közlekedő nemzetközi járattal el tudunk indulni Magyarország felé – írta lapunknak tegnap Kriszta, aki barátnőjével ragadt Olaszországban.


Hirdetés

Hozzászólások: