Londoni orosz nagykövet: Oroszország nem alkalmaz nukleáris fegyvereket

Hirdetés

Fotó: Twitter/Russian Embassy, UK

Oroszország szigorúan tartja magát ahhoz a nukleáris nagyhatalmak által közösen elfogadott alapelvhez, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is szabad megvívni, és a maga részéről nem kíván nukleáris fegyvereket bevetni – mondta csütörtökön Oroszország londoni nagykövete.

Andrej Kelin a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Moszkva véleménye szerint Nagy-Britannia “túlságosan mélyen bekapcsolódott” az ukrajnai konfliktusba.

Hirdetés

Kelin úgy fogalmazott: az orosz fél “meglehetősen rövid időn belül, talán ma, talán holnap” nyilvánosságra hozza az erről rendelkezésére álló adatokat.

Az orosz nagykövet szerint Moszkva “tökéletesen tudatában van annak”, hogy brit szakértők részt vettek a fekete-tengeri orosz flotta, illetve az orosz infrastruktúra elleni erőszakcselekmények előkészítésében, végrehajtásában, illetve az ehhez szükséges kiképzésben.

Andrej Kelin kijelentette, hogy az erről szóló adatokat átadták az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetének.

Az orosz nagykövet szerint az eszkaláció veszélyével jár az ukrajnai konfliktusban játszott brit szerep.

“Nem mondom azt, hogy eljuthatunk arra a pontra, ahonnan nincs visszaút, mert visszaút mindig van, de az eszkalációt el kell kerülni” – fogalmazott a diplomata a csütörtök este műsorra tűzött interjúban.

Hirdetés

Andrej Kelin szerint az ukrajnai orosz katonai beavatkozás előzménye az volt, hogy Ukrajna “Nagy-Britannia segítségével” nyolc éven át gyilkolta a Donyec-medence lakosságát, miközben nem volt hajlandó betartani a minszki megállapodásokat, amelyek biztonságos megoldást kínáltak volna a vitás kérdésekre.

A londoni orosz nagykövet ugyanakkor felidézte a nukleáris nagyhatalmak által kiadott nyilatkozatot, amely szerint egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem szabad megvívni.

“Mi erőteljesen tartjuk magunkat ehhez a nyilatkozathoz, és nem fogunk nukleáris fegyvereket használni, mert (ezeket a fegyvereket) más célokra tervezték” – hangsúlyozta Oroszország londoni nagykövete.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: