Londoni elemzők szerint a magyar gazdaság idei növekedési üteme elérheti a hét százalékot

Hirdetés

Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzése szerint elérheti a 7 százalékot a magyar gazdaság idei egész éves növekedési üteme – írja az MTI.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja pénteken bemutatott új regionális prognózisában felidézte, hogy a magyar gazdaság az elemzői konszenzust lényegesen meghaladó, 17,9 százalékos éves összevetésű növekedést produkált a második negyedévben.

Hirdetés

A MORGAN STANLEY LONDONI ELEMZŐI ELŐZETESEN AZZAL SZÁMOLTAK, HOGY A MAGYAR HAZAI ÖSSZTERMÉK (GDP) 16 SZÁZALÉKKAL EMELKEDIK A TAVALYI AZONOS NEGYEDÉVHEZ KÉPEST.

A ház szakértői pénteki helyzetértékelésükben közölték: a vártnál erőteljesebb második negyedévi GDP-bővülés és a továbbra is kedvező növekedési kilátások alapján 7 százalékra – vagyis jóval a 6,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsítő konszenzusos várakozás fölé – emelték a magyar gazdaság idei egész éves növekedésére szóló előrejelzésüket.

A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy új előrejelzésük a Magyar Nemzeti Bank prognózisát is jelentősen meghaladja, az MNB ugyanis jelenleg 6,2 százalékos idei egész éves növekedéssel számol a magyar gazdaságban. A Morgan Stanley előrejelzése ugyanakkor 2022-re már mérsékeltebb, 3,6 százalékos éves magyar GDP-növekedést valószínűsít, elsősorban éppen a magasabb idei bázis miatt, de azért is, mert a cég várakozása szerint a magyar gazdaság növekedése közelít a koronavírus-járvány előtti hosszabb távú pályákhoz, és ez is várhatóan a kilábalás ütemének lassulását okozza jövőre. A ház a jelenlegi növekedési környezetben azzal számol, hogy a tizenkét havi magyarországi infláció 5 százalékon tetőzik novemberben.

Hirdetés

A Morgan Stanley londoni elemzői ennek figyelembevételével további monetáris szigorítást várnak az MNB részéről a következő hónapokban, és jelenlegi előrejelzésük az, hogy a magyar jegybank alapkamata 2,10 százalékon tetőzik a mostani szigorítási ciklusban.

A magyar gazdaságban más nagy londoni házak is erőteljes idei éves növekedéssel számolnak legfrissebb előrejelzéseikben, ám a Morgan Stanley pénteken ismertetett, felülvizsgált prognózisa eddig a legderűlátóbb. A Standard & Poor’s globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) a minap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek „BBB/A-2” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, és a döntéshez fűzött indoklásában közölte: 6,1 százalékot elérő idei egész éves reálnövekedésre számít a magyar gazdaságban, feltételezve, hogy a koronavírus-fertőzések száma nem kezd ismét gyorsan emelkedni. Az S&P londoni elemzőinek várakozása szerint a magyar hazai össztermék értéke már az idén ismét elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet.

Hirdetés

Egy másik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings nemrégiben ugyancsak megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek „BBB” szintű, stabil kilátású osztályzatát, és ennek indoklásában közölte: várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken számolva. A Fitch londoni elemzői kiemelték, hogy az általuk várt növekedési ütemek jelentősen meghaladják a magyar gazdaság növekedési potenciálját.

Címlapfotó: MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán
Forrás: index.hu


Hirdetés

Hozzászólások: