Leverik a gólyafészkeket a falvakban, mert félnek, hogy a gólyák hozzák be a koronavírust

Hirdetés

Attól tartanak, hogy a telelésükből hazatérő madarak hozzák a terjedő kórt.

A helyzet valóban komoly és aggodalomra ad okot, a világvégét azonban aligha kell a vírustól várni. Sok találgatás lát napvilágot a tudományos megközelítések mellett, olyan feltételezésre, amelyet Márton András, az ismert dömösi madármentő szakember osztott meg szerkesztőségünkkel, azonban még nem volt példa.

A fióka- és madármentés csapatunkat csütörtökön egy Somogy megyei kistelepülésről egészen elképesztő kéréssel keresték meg. Ez arról szólt, hogy a falu egyetlen gólyafészke a játszótér közelében van, amit jó lenne most mielőbb leszedni, mert a hamarosan hazatérő gólyák koronavírust, vagy más fránya fertőzést hozhatnak– mondta a madármentő.

Hirdetés

Márton András meglepődött a feltételezésen, majd hosszas töprengés után úgy döntött, válaszol. A madármentő ijesztőnek találta, hogy a fokozódó pánik közben egy gólyafészket akar az aggódó szülő leszedetni, mert tart a vírushordozó gólyától.

Lehet, hogy mások mások fejében is megfordul hasonló, és rosszabb esetben akár az is előfordulhat, hogy az aggódó ember nem kérdez, csak leveri a fészket, netán csúzlival, puskával fogadja a hazatérő vonuló madarakat. Kár lenne ilyenért, mert azon felül, hogy embertelen, erkölcstelen és törvénytelen dolog ilyet tenni, összességében indokolatlan is.

Gólyáink, fecskéink Afrikából jönnek, nem Kínából vagy más távol-keleti országból, ahonnan a vírus a jelenlegi ismeretek szerint elindult. Jó tudni, hogy a fekete kontinensről érkező madarak útja hosszú hetekig tart, így ha bármelyik meg is betegedne útközben bármilyen betegségben – hozzáfűzöm, hogy nem koronavírusban –, akkor az állat legyengül, esélye sincs hazajutni és útja közben elpusztul. A lappangási idő messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük– közölte a szakember.

Hirdetés

Márton András hozzáfűzte: olyan esetről, hogy gólyától, vagy fecskétől betegséget kapott volna az ember, még nem hallott. Ezért ha bárki a környezetében ilyen félelemről hall, nyugtassa meg az aggódókat: a gólyától félni fölösleges, attól pedig, hogy koronavírust hoz, a tudomány jelenlegi állása szerint nem kell tartani.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Hirdetés

Hozzászólások: