Lengyelország 750 embert menekített ki Afganisztánból

Hirdetés

Fotó: NICHOLAS GUEVARA / AFP

Lengyelország 750 embert menekített ki a tálibok által elfoglalt Afganisztánból, közülük száznál többen kedden érkeztek Varsóba – közölte Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes.

Hirdetés

A diplomata a lengyel közszolgálati hírtelevízióban elmondta: egyre kevesebb afgán jelentkezik azok közül, akik aktívan együttműködtek Lengyelország katonai és diplomáciai missziójával. Mindazonáltal még akadnak olyanok – családok, gyermekes asszonyok – akiket a lengyelek humanitárius okokból ki akarnak menekíteni. Jelenleg több tucat személy vár szállításra a kabuli repülőtéren, őket “sikerült a tömegből kihalászni”, de az afgán fővárosban fennálló helyzet egyre rosszabb – mondta Przydacz.

Hirdetés

Közölte: hamarosan dönteni kell a lengyel kimenekítési akció befejezéséről, tekintettel az abban részt vállalók biztonságára.

A lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk kedden a Twitteren tudatta, hogy a lengyel katonák “nagyon nehéz körülmények között” megmentettek egy 13 éves afgán fiút. A kimenekítés közben azonban eltűnt a fiú családja, a hozzátartozókat civil szervezetek közreműködésével keresik vasárnap óta.

Lengyelország százfős katonai kontingenst és három katonai repülőgépet küldött a lengyel és a szövetséges erőkkel korábban együttműködő afgánok, valamint az Afganisztánban rekedt európaiak kimenekítésére. Az evakuációt a LOT lengyel állami légitársaság gépeinek közreműködésével bonyolítják le.

A Lengyelországba evakuált afgánokat menekültközpontokba és szállodákba viszik, és a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésként tíz napra karanténba helyezik őket. Humanitárius vízumokat, menedékjogot kérhetnek, és ha később úgy döntenek, továbbutazhatnak egy másik, biztonságos országba – közölték a lengyel hatóságok.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: