Lemond a Srí Lanka-i elnök

Hirdetés

A fizetésképtelen országban uralkodó válság miatt tüntetők megrohamozták palotáját, felgyújtották a miniszterelnök házát is.

Jövő szerdán lemond Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i államfő – közölte Japa Abejvardena házelnök. Az elnök azt követően egyezett bele a távozásba, hogy szombaton tüntetők megrohamozták elnöki palotáját.

Hirdetés

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt. Tartózkodási helye nem ismert.

Korábban lemondását ígérte be Ranil Vikremeszinghe kormányfő is, akinek szintén betörtek a colombói házába, és felgyújtották a rezidenciát. A politikus biztos helyen tartózkodik – tudta meg a Reuters brit hírügynökség. A kormányfő lemondását ahhoz kötötte, hogy valamennyi párt egyezzen meg az új kormány alakításában.

A miniszterelnök elmondta: közölte Gotabaja Radzsapakszával, hogy valamennyi párt részvételével javasol nemzeti egységkormányt alakítani, de nem mondott semmit az elnök álláspontjáról.

Hirdetés

Az ázsiai szigetország több mint hetven éves fennállása során először csődbe jutott, ennek egyik következményeként, a devizahiány miatt az országban hiány van élelmiszerből és nincs üzemanyag-ellátás sem.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: