Lelőtték a hétfő esti brüsszeli iszlamista támadás elkövetőjét

Hirdetés

Fotó: MTI/AP/Nicolas Landemard

Végeztek a biztonsági erők Brüsszelben az iszlamista merénylővel, aki két svéd férfit lőtt le, egy harmadik személyt pedig megsebesített hétfő este a belga fővárosban.

A gyanúsítottra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban nyitottak tüzet a rendőrök egy rajtaütésben. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe – közölte a belga szövetségi ügyészség.

Az iszlamista indíttatású támadást egy magát az Iszlám Állam tagjának nevező férfi, egy 45 éves tunéziai menedékkérő vállalta magára videoüzenetben. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövető a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol.

A Het Laatste Nieuws című napilap honlapjára felkerült a támadásról készült videó. Látható, amint egy narancsszínű dzsekit viselő férfi egy robogóról leszállva több lövést ad le egy brüsszeli utcán.

Hirdetés

Egy belga újságban idézett szemtanú szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiabálta, hogy “Allah akbar”. A videóban az elkövető azt állította, hogy a muzulmánok nevében állt bosszút, és megölt három svédet.

A merénylő 2019 novemberében kért menedékjogot Belgiumban – közölte kedden reggel Vincent van Quickenborne igazságügyi miniszter.

Az elkövetőről a rendőrségen már korábban bejelentést tettek emberkereskedelem, illegális tartózkodás és az állambiztonság veszélyeztetése miatt. A férfival kapcsolatban 2016 júliusában azt a meg nem erősített információt kapták a belga hatóságok egy külföldi titkosszolgálattól, hogy radikalizálódott, és egy konfliktuszónába akar menni, de ezt nem sikerült bizonyítani – mondta el a miniszter.

A halálos áldozatok svéd fociszurkolók, akik a hétfő esti svéd-belga EB-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, még egy épületbe is követte őket, ahol tüzet nyitott rájuk. A szövetségi ügyész tájékoztatása szerint a harmadik áldozat, aki megsebesült, de sérülései nem életveszélyesek, a taxisofőr volt.

Hirdetés

A belga szövetségi ügyész szerint nincs bizonyíték arra, hogy a támadónak bármi köze lenne az Izrael és a palesztin fegyveresek között kiújult konfliktushoz. Hozzátette: lehetséges, hogy az áldozatok svéd állampolgársága volt a támadás motivációja.

Svédországban augusztusban emelték a második legmagasabb fokozatra a terrorfenyegetettséget a Korán-égetéseket követően.

Még a gyanúsított megtalálása előtt az ügyész felszólította a brüsszelieket, hogy maradjanak otthon, amíg a veszély elmúlik. Az Európai Bizottságban dolgozóknak szintén azt javasolták, hogy ne menjenek az utcára.

Hirdetés

Alexander de Croo belga kormányfő az X-en erősítette meg, hogy a halálos áldozatok svédek voltak. Mint írta: felvette a kapcsolatot svéd kollégájával, és részvétét nyilvánította a svéd állampolgárok elleni megrázó támadás miatt.

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter közölte, hogy a svéd kormány intenzíven dolgozik a belga hatóságokkal a történtek körülményeinek felderítésén.

Ulf Kristersson svéd kormányfő bejelentette, hogy a Belgiumban tartózkodó svédeket mobilüzenetben figyelmeztetik az óvatosságra, és arra, hogy kövessék a belga hatóságok utasításait.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke “gyáva támadásnak” bélyegezte a terrorcselekményt és részvétét fejezte ki a svéd népnek.

Charles Michel, az Európai Tanács belga elnöke, volt belga kormányfő az X-en nyilvánított részvétet a halálos támadásban elhunytak családjainak.

A belga királyi palota megdöbbenésének adott hangot, és támogatásáról biztosította a biztonsági erőket, amelyek mindent elkövetnek a tettes kézre kerítésére – fogalmaztak az X-en.

A belga média szerint Franciaország szigorította a belga határon az ellenőrzést.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: