Legyőzte a koronavírust, de az edzésen meghalt a fiatal birkózó – Döbbenetes részletek az Eb-ezüstérmes Tóth Bendegúz tragédiájáról

Hirdetés

Felfoghatatlan és megrázó Tóth Bendegúz (†22) halála. Az ESMTK válogatott birkózója hirtelen rosszul lett klubja csütörtöki, szabadtéri edzésén. Az U23-as Eb-ezüstérmes sportolót hiába próbálták azon nyomban újraéleszteni, már nem tudtak segíteni rajta. – Nem akarjuk elhinni, hogy nincs már köztünk. Semmi sem utalt rá, hogy ennyire fiatalon tragédia történhet vele, és elveszítjük őt – mondta lapunknak a sportoló édesapja, Tóth József a könnyeivel küszködve. – Az edzésen egyik klubtársa hátán ülve lett rosszul, elernyedtek az izmai. A gyakorláson részt vevők azonnal látták, hogy nagy baj van, ennek megfelelően mindent megtettek, hogy megmentsék a fiamat, de sajnos nem jártak sikerrel- írja a Blikk

Hirdetés

Tóth Bendegúz februárban részt vett a római Európa-bajnokságon. Miután hazatért, levertségre panaszkodott, be is lázasodott.

– Mivel a koronavírusra utaló tünetei voltak, két hétig otthon maradt karanténban. A rosszullét elmúlt, márciusban több sportoló társaságában elment vérplazmát adni, mivel gyanítottuk, átesett a fertőzésen. Az első koronavírustesztje pozitív lett, majd ezt követően kétszer mutattak ki nála negatív eredményt – tette hozzá a sportoló édesapja, akinek fia tehát legyőzte a koronavírust a vizsgálatok alapján.

A karantén idején gőzerővel végezte az egyéni edzéseket a birkózó.

– Bendegúz maximalista volt, miután leállt a sportélet, egyénileg készült, futott, erősített. Másfél hete kezdték el a közös tréningezést, amely során szintén komolyan hajtotta magát – árulta el fiáról Tóth József.

Dr. Bakanek György (70), a magyar birkózóválogatott keretorvosa szerint általában a keringési rendszer összeomlása vezethet leggyakrabban tragédiához, illetve hozzátette, a birkózó halálának oka a panaszok, tünetek és leletek összevetése után lesz kideríthető.

Hirdetés

– Várunk az igazságügyi orvos szakértő által elvégzett boncolási eredményre – mondta a szakember, aki hozzátette, a sportoló halála után elvégzett koronavírusteszt negatív eredményt hozott. – Sok oka lehet egy ilyen tragédiának. Lázas megbetegedés során begyulladhat a szívizom, és ha erős megterhelést kap, ez fiatalkorban is végzetes lehet. Lehet ingerületvezetési zavar, amikor a szív nem kap megfelelő impulzusokat, vagy aneurizma, amikor a szívizom vagy az érfal elveszti a rugalmasságát, s megreped, illetve embólia is okozhatja a bajt.

Gyertyagyújtással emlékeztek

A Magyar Birkózószövetség péntek délelőtt a Körcsarnok előtt gyertyagyújtást szervezett Tóth Bendegúz emlékére. A szervezet vezetése mellett ott voltak a szövetségi kapitányok és a válogatott sportolók is a megemlékezésen.

– Sokkolta a hír a birkózószövetség minden tagját. Semmi előjele nem volt a tragédiának. Nincsenek szavak a fájdalmunkra – mondta Bacsa Péter (49) alelnök.

FOTÓ: MAGYAR BIRKÓZÓ SZÖVETSÉG
Forrás: blikkruzs.blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: