Légpuskával lőttek meg egy gólyát: a helyiek tudhatják, ki tette, de félnek beszélni

Hirdetés

Légpuskával lőttek meg egy gólyát ismeretlen tettesek. A Hortobágyi Madárkórházban megoperálták a madarat, így túlélte az esetet. Évente több ezer védett madár eshet orvvadászok áldozatául, ám sok esetben nem kerülnek kézre az elkövetők, mert a kistelepülések lakói félnek beszélni.

A Hortobágyi Madárkórházba hozták a meglőtt gólyát. Egy ismeretlen tettes légpuskával többször meglőtte, a madár magatehetetlenül zuhant a mélybe. A állatklinikán a csodával határos módon meg tudták menteni az életét. Az orvos szerint nem ez volt az első eset, hogy gólyára lőtt valaki.

Hirdetés

“Szinte pontosan ugyanez történt: megérkezett a gólya, valaki légpuskával lelőtte, hozzánk került, a bal alkarjának mindkét csontját törte a lövés, ennek következtében megműtötték, megpróbáltuk rehabilitálni” – mondta az ATV Híradónak Déri János állatorvos.

A hortobágyi madárpark egyik munkatársa szerint pontosan tudható, hogy ki lőtte le az állatot, azonban a kis falvakban félnek az emberek, ezért nem mernek beszélni. Hiába tesznek feljelentést, néhány hónap után lezárják a nyomozást, arra hivatkozva, hogy nem sikerült felderíteni a orvlövész kilétét.

Hirdetés

Egy ilyen faluban nagyon jól tudja mindenki, hogy ki az, aki ilyenre vetemedik – véli a dolgozó.

“Nyilván sokkal erősebb, karakánabb rendőrségi nyomozási fellépés kellene ahhoz, hogy ezzel érdemben foglalkozzanak. Ehhez képest gyakorlatilag egy hónap, két hónap után megjön a felfüggesztő határozat” – magyarázta Konyhás István, a Hortobágyi Madárpark igazgató-helyettese.

A szakember szerint az elmúlt néhány évben jelentősen megemelkedett a madárkórházba kerülő állatok száma, melyek sérüléseinek hátterében lövések vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák állnak.


Hirdetés

Hozzászólások: